Basternák László meggyilkolásáról faggatták újabb három órán át Zsuzsovát

2019. július 24. - 14:59 | Belföld

A nyitrai börtön falai között hallgatták ki szerdán délelőtt Alena Zsuzsovát a korábbi ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolása kapcsán - tudta meg a Noviny.sk. Zsuzsová az egyik gyanúsítottja Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölésének is.

Basternák László meggyilkolásáról faggatták újabb három órán át Zsuzsovát
Alena Zsuzsová (Archív felvétel)

A kihallgatás mintegy három órán át tartott, Zsuzsová, akit bűnrészességgel gyanúsítanak, ártatlannak vallja magát. Ezt megelőzően legutóbb áprilisban hallgatták ki az ügyben.

"A nyomozó kiegészítő kérdéseire válaszoltunk. A kezdetektől fogva elutasítjuk Ostružík vagy Mosár urak részvételét a bűntényben, mivel nincs róla tudomásuk" - jegyezte meg Štefan Neszméry.

A rendőrség Zsuzsován kívül Roman Ostružlíkot, Vladimír Mosnárt és Ladislav V.-t gyanúsítja bűnrészességgel. Zsuzsová annak idején az ógyallai polgármesteri székért vívott harcban Basternák ellenfelének, Roman Ostružlíknak kampányolt. Mosnár korábban már elismerte, hogy Zsuzsová sofőrje volt, és több alkalommal pénzt is kölcsönöztek egymásnak. A Markíza szerint Mosnár egy ideig kapcsolatban állt Štefan Kaluzzal, aki lelőtte az ógyallai polgármestert. A múltban Zsuzsová tanúként tett vallomást a gyilkosság végrehajtójának, Štefan Kaluznak a bírósági tárgyalásán.

A Basternák-gyilkosság elkövetőjét, Štefan Kaluzt már elítélték, továbbra sincs meg azonban a megrendelő és a társak.

Basternák Lászlót, Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a házuk előtt. Štefan Kaluž egy Hubertus típusú vadászpuskából leadott lövéssel ölte meg Basternákot, majd futásnak eredt. Ekkor futott ki utána Basternák fia, aki egy legálisan tartott fegyverrel az elkövetőre lőtt, és el is találta a könyökén. Kalužt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegette, nemcsak előre megfontolt gyilkossággal, hanem engedély nélküli fegyvertartással is vádolták.

(Noviny.sk/parameter)