Bašternák-ügy: A rendőrség górcső alá veszi Počiatek és Kaliňák vagyonát

Vagyoni profilt állít ki a rendőrség Ladislav Bašternákról, Robert Kaliňákról és Ján Počiatekről, mint akik részt vettek a B. A. Haus nevű társaság tranzakcióiban

Bašternák-ügy: A rendőrség górcső alá veszi Počiatek és Kaliňák vagyonát
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Az említettek vagyoni profilozását Peter Šufliarsky, a főügyész helyettese rendelte el. Elárulta, hogy megvizsgálták azoknak a pénzeknek az eredetét, amelyeket Bašternák bevitt a cégbe, mégpedig pénzmosás gyanúja miatt. Ebből a pénzből kap ugyanis osztalékot Kaliňák.

A vizsgálat negatív eredménnyel zárult, ennek ellenére elkészítik a vagyoni profiljaikat. Ez azonban nem egy büntetőeljárás keretén belül történik, melyet egy ügyész felügyelne, hanem bűnügyi hírszerzésként, ergo a rendőrség operatív-nyomozati tevékenysége részeként.

A B. A. Haus az a cég, amelynek korábbi tulajdonosa Ladislav Bašternák kétes hírű vállalkozó volt, akit több millió euró értékű adóvisszaéléssel is gyanúsítottak. Amikor kiszivárogtak Kaliňák banki adatai, és kiderült, hogy több százezer eurós összegek érkeztek a számlájára a B. A. Haustól, úgy vágta ki magát, hogy tulajdonrészt vásárolt a cégben, és a pénz, amit kapott, az osztalék.

Kaliňák 2013-ban vásárolta meg a cég 17%-os részvénycsomagját. Bašternák ellen akkoriban fennállt a gyanú, hogy túlzott adóvisszaigénylést követhetett el. A B. A. Haus tulajdonosai jelenleg Kaliňák, Počiatek, és egy bizonyos Marek Turčan, aki pedig Bašternákkal több cégben is együtt üzletel.

Kaliňák állítólag 430 ezerért vásárolta a tulajdonrészt, ehhez 500 ezer euró hitelt vett fel a Tatra banknál. Miután a tranzakcióra fény derült, Kaliňák először azt állította, hogy semmi köze a vállalkozóhoz, az SaS-es Jozef Rajtár egyik asszisztense azonban a Tatra bank alkalmazottjaként kiszivárogtatta, hogy milyen pénzmozgások történtek Kaliňák számláján.

A tulajdonrész megvásárlása úgy történt, hogy azért Kaliňák valójában 8 ezer eurót fizetett, további 422 ezret pedig a Bašternák által a cégnek nyújtott hitelért. Most ez a pénz folyik vissza Kaliňákhoz, az eredetét vizsgálják. A belügyminiszter pozsonyi belvárosi két lakás és egyéb ingatlanok tulajdonosává vált ennek köszönhetően. A főügyészség megállapítása szerint azonban ez nem tekinthető megvesztegetésnek amiatt, hogy Bašternák vizsgálatát ejtse a rendőrség

(TASR)