A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában testületileg fejezi ki szolidaritását a SZFE hallgatóival és oktatóival

2020. szeptember 2. - 17:24 | Kultúra

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt hétfőn tüntettek amiatt, hogy az intézmény szeptembertől már alapítványi formában működik. A kuratórium elnökévé Vidnyánszky Attilát választották. Vidnyánszky kinevezése az egyetem több diákjában és munkatársában ellenérzést váltott ki.

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában testületileg fejezi ki szolidaritását a SZFE hallgatóival és oktatóival
Fotó: Reviczky Zsolt

A tüntetés résztvevői szerint a hatalom megszállta az egyetemet, aminek az az oka, hogy a "a Színművészetiről gondolkodni képes emberek kerülnek ki, "nem pedig droidok".

A Színház-és Filmművészeti Egyetem szenátusa is lemondott, mert szerintük felszámolták az autonómia minden elemét.

Hétfőn a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tartott demonstráció után az intézmény több hallgatója bevonult az egyetem épületébe és blokádot állítottak.

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában NYILATKOZATA

„A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában szolidaritását fejezi ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és oktatóival, elutasítja az egyetemi autonómia megszüntetését, a hatalom arroganciáját, az önkény minden formáját.”

-para-