Bebizonyosodott, hogy Ollétejeden akkor is gáz van, ha nincs bűz!

2019. augusztus 28. - 22:01 | Régió

Felpörögtek az események a Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejeden. Csütörtökön délután tüntetnek a lakosok, erre szervezett rá a gumifeldolgozót működtető DRON Industries egy „nyílt napot”. A rendőrség is vizsgálódik, és újabb mérések alapján kiderült, hogy az ollétejedi levegő akkor sem egészséges, ha épp nem irritál.

Bebizonyosodott, hogy Ollétejeden akkor is gáz van, ha nincs bűz!
Illusztráció - Fotók: Cséfalvay Á. András
Augusztusban ennyi minden történt:
Egy július végén történt mintavétel alapján elvégzett mérések azt igazolták, hogy a fenol koncentrációja az ollétejedi levegőben az egészségügyi határérték 50-szeresét érik el.
Morvay György járási elöljáró kezdeményezte, hogy a kerületi székhelyű járási hivatal állapítsa meg, a DRON régi reaktorainak ugyanúgy teljesíteniük kell-e a 2015-ös normákat, mint amelyeknek az újonnan telepítendő reaktoraik nem teljesítettek, és ezért nem kapták használatba vételi engedélyt.
Lakossági fórumot tartottak a tejediek a helyi kultúrház udvarán, ahol megjelent Karaffa Attila alpolgármester, és közölte, hogy az akkor épp szabadságát töltő polgármester, Hájos Zoltán a korábbi mérésekre hivatkozva feljelentette a gumifeldolgozót a Környezetvédelmi Felügyeletnél.
Szűk sajtótájékoztatóval egybekötött gyárlátogatásra invitálta többek között a Paramétert is a DRON vezetése. A Farkas család továbbra is tagadta, hogy tőlük származna az légszennyezés, amit a tejediek tapasztalnak, megkérdőjelezték a nyitrai labor által elvégzett mérések hitelességét és törvényességét, és saját maguk által elvégzett méréseket lobogtattak, melyekben viszont nem azoknak az anyagoknak a koncentrációját mérték, amelyeket a nyitrai labor mutatott ki a levegőben.

A járási hivatal elöljárója, Morvay György megbízásából a múlt héten olyankor is mintát vettek az ollétejedi és a gumifeldolgozó környékén lévő levegőből, amikor a lakosok épp nem jelentették, hogy bűz van. Ez azért fontos, mert alátámaszthatja, hogy az ollétejedi légszennyezettség nemcsak azokra az alkalmakra korlátozódik, amikor a szag a lakosokat irritálja, hanem a káros anyagok az egészségügyi határérték feletti mértékben vannak jelen olyankor is, amikor a lakosokat épp nem kerülgeti tőlük hányinger vagy fejfájás.

A belügyminisztérium alá tartozó nyitrai labor vezetője, Miloš Kosír pedig súlyos dolgokat állapított meg ezek alapján is. Az általa a mai napon kiállított protokoll szerint ugyanis a fenol és az N,N-dimetilacetamid koncentrációja többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket a lakott területen, és meghaladja a munkakörnyezetre vonatkozó határértékeket a DRON bejáratánál is. Nézzük a számokat!

Azt már korábban is közöltük, hogy fenol esetében munkakörnyezetben 2 ppm (milliomod részecske), lakott területen pedig 0,2 ppm az elfogadott határérték, míg N, N-dimetilacetamidnál 10, illetve 1 ppm.

Legutóbb, mint már korábban is beszámoltunk róla, augusztus 17-én riasztották a tűzoltókat a gázszag miatt Ollétejedről, ekkor vett legutóbb bűzben mintát a járási hivatal erre kiképzett szakembere, amit múlt héten hétfőn, augusztus 19-én küldtek el Nyitrára. Ennél az esetnél fenolból 1,7 ppm-et, N, N-dimetilacetamidbó pedig 5,9 ppm-et mértek Ollétejeden, ami pedig azt jelenti, hogy előbbi több mint nyolcszorosan, utóbbi közel hatszorosan lépte túl a határértékét.

„Ezen anyagok ilyen koncentrációja jelentősen irritálja a légzőszerveket” – szögezte le jelentésében Kosír.

A DRON telephelye előtt ugyanezekből az anyagok koncentrációja 4,2, illetve 15,3 ppm volt. Ott magasabb az egészségügyi határérték, de még így is meghaladja a mért érték azt kétszeresen a fenol esetében, és másfélszeresen az N, N-dimetilacetamidnál.

Kosír leírja, hogy a további nyolcból hét mintában, amelyet már Morvay megbízásából vettek le olyankor, amikor nem volt irritáló bűz, szintén jelen voltak azok a káros anyagok, mint bűz esetén, a fenol pedig ezekben a mintákban is meghaladta átlagosan a 2 ppm-et.

Miloš Kosír a gumifeldolgozó által használt technológia teljes rekonstrukcióját javasolta, hogy megszüntessék a káros anyagok szivárgását a levegőbe. „Amennyiben a technológiai folyamatok alapvető módosítására nem kerül sor, a környezetre gyakorolt negatív következmények rendszeresen tapasztalhatók lesznek“ – figyelmeztetett.

Ezzel tulajdonképpen újra beigazolódott, hogy az ollétejedi levegő olyan anyagokat tartalmaz és olyan koncentrációban, amilyeneket nem szabadna.

De nemcsak ez az új fejlemény. Az Országos Rendőrkapitányság szóvivőjétől, Michal Slivkától megtudtuk, hogy a rendőrség is vizsgálódik az ügyben. „Rendelkezésünkre áll a bejelentés e jogtalan cselekményről, és az ügyet a környezetvédelmi minisztérium illetékes szerveivel együttműködve vizsgálja“ – szögezte le.

Mindeközben holnap, az augusztus 29-i államünnepen sor kerül az ollétejedi lakossági felkelésre, a polgárok ugyanis hivatalos tüntetésre készülnek délután 17 órától, ahová az egyik szervező, Ollé Mónika a Facebookon közzétett nyílt levélben invitálta a dunaszerdahelyi városi képviselőket, és mindenkit, aki együttérez velük.

Ezt némileg megtrollkodta a Dron Indiustries, amely szintén Facebook-oldalán tette közzé, hogy a tüntetéssel megegyező időpontban megnyitják kapuikat az általuk használt technológia iránt érdeklődők előtt:

Morvay György pedig közölte még, hogy további mintavételek zajlottak Dunaszerdahely, Ollétejed, Nyékvárkony, Pódafa és a Dron Industries telephelyének határában ma, illetve zajlanak pénteken.

(SzT)