Bécs lett a világ legélhetőbb városa, Budapest megelőzte Prágát

2019. szeptember 4. - 10:55 | Külföld

Megvédte címét, és 2018 után ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa, írja az Economist. Az éves listát a laphoz köthető Economist Intelligence Unit állítja össze, összesen 140 várost rangsorol 30 faktor figyelembevételével, köztük olyanokkal, mint a stabilitás, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás és infrastruktúra. Bécs 100 pontból 99,1-et ért el.

Bécs lett a világ legélhetőbb városa, Budapest megelőzte Prágát
Fotó: Wienerzeitung

A második helyen Melbourne végzett, majd Sydney és Oszaka következik. A második legjobb európai város Koppenhága lett a 9. helyen, az ausztrál Adelaide a 10., London a 48., mint tavaly. Három ausztrál és három kanadai város van az első 10-ben, illetve két japán: Calgary az 5., Vancouver a 6., Toronto a 7. Tokióval holtversenyben.

A lista végén Damaszkusz áll, a szíriai főváros utáni legkevésbé élhető város a nigériai Lagos, a bangladesi Dakka és a líbiai Tripoli.

New York és Párizs visszaestek, köszönhetően a rosszabb bűnügyi és infrastrukturális teljesítményüknek. A városok összességében mégis jobban teljesítenek, 27 tudott a tavalyinál jobb teljesítményt felmutatni.

A jelentésről szóló Economist-cikk alapján Budapest Kelet-Európa élén végzett, az infografika szerint 90-es pontszámot is meghaladó eredménnyel, a régiós átlagot jócskán meghaladva. Ezzel nem csak Prágát és Moszkvát, de a valami miatt ide sorolt Isztambult is megelőzte.

Hvg