Bécsben a lockdown ellen tiltakoztak, Hollandiában összecsaptak a rendőrökkel

2021. november 21. - 08:22 | Külföld

Több európai városban tiltakoztak szombaton a koronavírus-járvány miatt bevezetendő újabb korlátozások ellen.

Bécsben a lockdown ellen tiltakoztak, Hollandiában összecsaptak a rendőrökkel
Fotók a bécsi tüntetésről (Fotó: AP/TASR)

Bécsben az egykori császári palota tőszomszédságában tüntettek több ezren, mert Ausztriában hétfőtől a járvány terjedése miatt ismét teljes lezárást rendelnek el és a védőoltás kötelezővé tételéről is döntött a kormány. A lezárás 10 napig lesz érvényben, de további 10 nappal meghosszabbítható. Alexander Schallenberg osztrák kancellár pénteki bejelentése szerint utána már csak az oltatlanoknak kell majd korlátozásokkal számolniuk.

A bécsi megmozdulás békésen zajlott, erős rendőri jelenlét mellett, mert a hatóságok attól tartottak, hogy identitárius és szélsőjobboldali tiltakozók megkísérlik megismételni a pénteken Rotterdamban, Hollandiában történteket, ahol erőszakba torkollott a korlátozások elleni tiltakozás. A tiltakozók kövekkel dobálóztak, autókat gyújtottak fel, és tűzijátékrakétákat lőttek ki.

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester elítélte az "erőszakorgiát". Az összecsapásokban hét ember sérült meg, köztük rendőrök is.

Hollandiában újabb összecsapások voltak a tüntetőkkel

Újabb összecsapások voltak Hollandiában, ezentúl Hágában, ahol szombat este az újjáéledő koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntettek, egy nappal a délnyugati Rotterdamban történt erőszakos megmozdulást követően, ahol 51 embert letartóztattak, kettőt pedig meglőttek.

A város egyik népszerű negyedében, ahol a holland kormány székhelye van, több százan kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, és kerékpárokat gyújtottak fel. Legalább egy embert őrizetbe vettek.

Hollandia a múlt héten ismét részleges zárlatot vezetett be a járvány miatt, és egy sor egészségügyi korlátozással sújtotta különösen az éttermi ágazatot, amelynek este 8 órakor be kell zárnia.

A kormány most azt tervezi, hogy betilt bizonyos helyszíneket a nem beoltott emberek számára, beleértve a bárokat és éttermeket.

Amszterdamban a tüntetés, bár a megmozdulást meghirdető United We Stand elnevezésű szervezet szervezői a Rotterdamban történtek miatt lemondták, mégis sok tiltakozó jelent meg, de a média szerint az esemény zavartalanul lezajlott. Így történt a déli Bredában, ahol ezer ember "Nem a korlátozásokra feliratú táblákkal vonult az utcákra.

A bredai tüntetés inkább egy bulira is hasonlított, a résztvevők lemezlovasokkal kísért kocsikról sugárzott zenére táncoltak.

Az esemény végén egyesek füstbombákat és tűzijátékot is elhajítottak, majd a résztvevők szétszéledtek.

A helyi hatóságok nem tudták azonnal megmondani, hogy a menetben hányan vettek részt.

Előző nap Rotterdamban két tüntető megsérült, amikor lövedék találta el. Még mindig kórházban vannak" - közölte a holland rendőrség, hozzátéve, hogy vizsgálatot indítanak annak megállapítására, "hogy a sérüléseket rendőrségi lövedékek okozták-e".

"Többször figyelmeztető lövések dördültek el. Egy bizonyos ponton a helyzet annyira veszélyessé vált, hogy a rendőrök kénytelenek voltak célzott lövést leadni" - közölte a rendőrség.

Egy rendőrtisztet lábsérülésekkel kórházba szállítottak, több más rendőr pedig halláskárosodást szenvedett a rendbontók által kilőtt petárdáktól.

"A rendőrség és a minisztérium mindent megtesz a rendbontók elfogása, felelősségre vonása és megbüntetése érdekében" - mondta Ferd Grapperhaus, a biztonsági és igazságügyi miniszter egy nyilatkozatban, amelyben sajnálkozott a "jelentős" pusztítás miatt.

Megmozdulások voltak még Horvátországban, Észak-Írországban és Olaszországban is. Svájcban mintegy kétezer ember vonult utcára, Rómában körülbelül háromezren tüntettek, mert sok szolgáltatást csak védettségi igazolással lehet igénybe venni. Belfastban a városházánál tiltakoztak több százan, ugyanis ott is csak az oltottság igazolásával látogathatók a kocsmák és az éttermek is. Horvátországban ezrek vonultak fel, mert megítélésük szerint a korlátozások sértik a szabadságjogaikat.

(MTI)