A becsült ár többszöröséért kelt el Ferenc József kalapja egy árverésen

2020. október 20. - 10:31 | Kultúra

A becsült ár többszöröséért, 25 300 euróért kelt el Ferenc József osztrák császár, magyar király kalapja egy hétfői bécsi árverésen.

A becsült ár többszöröséért kelt el Ferenc József kalapja egy árverésen
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Dorotheum aukciósház közlése szerint hosszabb licitharc után egy online ajánlattevőé lett a híres fejfedő, amelynek leütési árát mindössze 3-6 ezer euróra becsülték előzetesen.

Fennmaradt több fénykép is az uralkodóról a kemény kalappal, amelyet civil öltözethez viselt.A császár orrcsiptetőjéért 20 300 euróért fizettek az aukción, amelyen az uralkodó és családtagjainak 311 személyes tárgyát bocsátották áruba, a tételek nagy része elkelt.

Ferenc József egy írószeréért 9600 eurót, egy pár selyemzoknijáért 1792 eurót fizettek.

A vártnál sokkal többet, 40 300 eurót ért meg egy licitálónak Erzsébet császárné teáskészlete, amelyet a Mayerhofer & Klinkosch udvari beszállító készíttetett személyesen Sisi számára.

Egy Franz Schrotzbergnek tulajdonított festmény, amely rózsamintás csipkeruhában ábrázolja a császárnét, 35 300 euróért cserélt gazdát.

Nagy pénzeket fizettek a licitálók a királyi érdemrendekért: egy telefonos licitáló 300 ezer euróért vásárolt meg két, Habsburg-Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnőtől, "Erzsitől" származó érdemérmet.

Miksa császár mexikói Sas-rendje 186 300 eurót ért meg egy vevőnek, felesége, Sarolta San Carlos-érdemkeresztjét 112 800 euróért ütötték le.

(MTI)