Bedőlt a "katonás" csalásnak egy nő, 282 ezer euróval húzták le

2021. június 5. - 09:59 | Régió

Folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt indított büntetőeljárást a Trencsén Megyei Rendőrkapitányság.

Bedőlt a "katonás" csalásnak egy nő, 282 ezer euróval húzták le
Fotó: rendőrségi felvétel - illusztráció

A rendőrök azt követően kezdtek nyomozni ismeretlen tettes ellen, hogy egy nő, akitől nagy mennyiségű pénzt csaltak ki az interneten, feljelentést tett.

A hatóság közölte: a sértettel egy magát titkos misszión lévő amerikai katonának kiadó férfi vette fel a kapcsolatot az egyik közösségi oldalon. Miután a csaló a nő bizalmába férkőzött, több részletben, összesen 282 ezer eurót csalt ki tőle.

"A sértett különböző összegeket utalt át különböző bankszámlákra. Az ürügy egy állítólagos csomag volt, amit a nőnek kellett volna átvennie. Azonban ahhoz, hogy a csomaghoz hozzá tudjon jutni, magas illetékeket kellett fizetnie" - áll a rendőrség közleményében.

A csomag persze soha nem érkezett meg, és a nő a pénzét sem látta viszont.

Az ilyen csalások elkövetőit rendkívül nehéz kinyomozni, mivel kizárólag az interneten keresztül kommunikálnak áldozataikkal, a világhálón pedig nem nehéz megőrizni a "névtelenséget". A megkárosított személyek általában bottal üthetik a nyomát a kicsalt pénznek. Ha a tettest mégis megtalálnák, Szlovákiában 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti őt.

"A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy akit nem ismerünk, annak ne küldjünk pénzt. A csalók szofisztikált módon, többféle ürügyet, mint például a közös élet ígéretét, vagy egy nagyobb összeg reményét belengetve képesek akármilyen szerep eljátszására, hogy áldozatuk bizalmába férkőzzenek. Őt később manipulálják, és az áldozat hajlandó önként pénzt küldeni az ismeretlen elkövetőnek"

- hívja fel a figyelmet az eset kapcsán a rendőrség.

(parameter)