Bedurvultak az olasz zsaruk, 60 maffiózót csíptek fülön

2020. február 4. - 17:59 | Külföld

A 'ndrangheta és Camorra maffiaklánok csaknem hatvan tagját vették őrizetbe három drogellenes műveletben - közölte kedden az olasz rendőrség.

Bedurvultak az olasz zsaruk, 60 maffiózót csíptek fülön
Illusztráció (wikipédia)

Az elfogottak között volt Domenico Romeo is, akit ellen több mint hét hónapja volt érvényben körözés. Őt a calabriai Sant'Eufemia d'Aspromonte kistelepülésen fogták el. A rendőrség szerint Romeo az Alvaro bűnszervezet vezette nagyszabású kolumbiai kokaincsempész-hálózathoz tartozott.

A Calabria régióból származó 'ndranghetáról úgy tartják, hogy a világ legerősebb bűnszervezete, és az Európába irányuló kokaincsempészet vezetője - írta a dpa hírügynökség. A leghírhedtebb olaszországi maffiaszervezetek a calabriai 'ndrangheta, a szicíliai Cosa Nostra és a nápolyi Camorra.

Az olasz csendőrség egy külön közleményben jelentett be egy második műveletet. A közlés szerint a 'ndrangheta és a Camorra két csalási ügylettel "békésen" felosztotta egymás között a kábítószer kereskedelmet Rómában. Az illegális üzelmekkel összefüggésben Olaszországban és Spanyolországban 33 embert vettek őrizetbe és egymillió euró értékben foglaltak le vagyoni eszközöket.

A csendőrség közölte azt is, hogy egy rendőr szolgálati viszonyát felfüggesztették, mert bizalmas információkat továbbított a gyanúsítottaknak. Egy harmadik műveletben az olasz pénzügyőrség a Camorra 24 tagját vette őrizetbe, akiket kokainkereskedelemmel gyanúsítanak Nápoly és térségében. A hatóságok egymillió euró értékben foglaltak le vagyontárgyakat nagy mennyiségben kokaint. A pénzügyőrség szerint az elfogott személyek közül egyeseket szociális segélyekkel való visszaéléssel is gyanúsítanak.

Ami a szlovákia szálat illeti, a calabriai ’Ndrangheta ügyeiről a két éve meggyilkolt Ján Kuciak is cikkezett. Az olaszok szerinte már a 90-es évektől megtelepedtek Nagymihály és Tőketerebes környékén és fokozatosan kiépítették a politikai kapcsolati hálózatukat.

MTI