Beérett a fikázás: mindenki nyert Köbölkúton

2017. szeptember 8. - 16:36 | Régió

Pár hónapja szúrta ki a portálunk, hogy az Érsekújvári járáshoz tartozó nagyközség új benzinkútján látványosan fittyet hánytak a magyar nyelvre, de úgy tűnik, mostanra helyre állt a rend. 

A dolgok úgy álltak, hogy a létesítmény átadását követően magyarul fütyültek értesíteni az autósokat, hogy itt kérem, már valamit üzembehelyeztünk, és a főút kivezető szakaszán elhelyezett plakátjuk mindössze szlovákul hirdette: "OTVORENÉ".

Portálunk akkor kapott is hideget-meleget a jószándékú cikkünket félreértelmezőktől, hogy miért bíráljuk a helyzetet, ahelyett, hogy velük együtt örülnénk, a környéken végre nyílt egy színvonalas üzemanyagtöltő állomás. A sértődékenyek hangadói szerint ráadásul a kenyér (meg a benzin) sem lesz olcsóbb, ha magyarul is odabiggyesztik az infót. Úgyhogy ebben maradtunk is egy darabig, addig meg csak csoffadt az egynyelvűségében magányos molinó.

De az olvasottsági adatokat böngészve már akkor feltűnt a szerkesztőségnek, hogy a helyzet iránt érdeklődők olyan létszámban sereglettek össze a téma körül, hogy feltételezhető volt, valami megmozulhat. Ha kritikus a tömeg, helyes irányba mozdulhat el a dolog. És aztán lőn: a minap az illetékesek kihelyeztek a régi helyére egy olyan hirdetővásznat, ami már a község szinte minden érdeklődőjét az anyanyelvén szólítja meg. Ezzel helyre is állt a rend. És így mindenki győzött. A józan ész nemkülönben.

(sárp)