Beethoven hajszálainak DNS-vizsgálatából sem derült ki a zeneszerző halláskárosodásának oka

2023. március 22. - 20:11 | Tech

Ludwig van Beethoven hajszálainak DNS-vizsgálata a 196 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző több egészségi problémájára adott magyarázatot, de halláskárosodásának okát továbbra sem sikerült kideríteni.

Beethoven hajszálainak DNS-vizsgálatából sem derült ki a zeneszerző halláskárosodásának oka
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Miközben megtalálták nála a májbetegség genetikai kockázatát, és kiderítették, hogy életének utolsó hónapjaiban hepatitis B fertőzése volt, ami szintén károsította a máját, arra nem találtak magyarázatot, hogy miért veszítette el a hallását.

A kutatásról a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zeneszerző májbetegségre való hajlama és rendszeres alkoholfogyasztása okozhatott májelégtelenséget, amit széles körben halála okának tartanak.

Beethoven 1827. március 26-án, 56 éves korában Bécsben hunyt el. Még életében rendelkezett is arról, hogy halála után az orvosok tanulmányozzák egészségi problémáit. A halála után végzett boncolás megállapította, hogy májzsugorban szenvedett, amit gyakran okoz a krónikus alkoholfogyasztás.

Axel Schmidt, a Bonni Egyetemi Kórház genetikusa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy az orvosok számára mindig is rejtély volt, hogy mi okozta egészségi problémáit.

A kutatásban Beethoven levágott hajfürtjeinek hajszálaiból nyertek ki DNS-t. Öt hajtincsről gondolták, hogy szinte bizonyosan a zeneszerzőé lehetett. Három további hajtincs eredetével kapcsolatban azonban kétségek merültek fel. Ezek közül az egyikről kiderült, hogy valójában egy nőtől származott.

A kutatóknak a valóban Beethoventől származó hajaszálakból - mintegy 3 méternyi hosszúságú hajból - sikerült összerakniuk a zeneszerző genomját, amelyből genetikai betegségek jeleit azonosították.

Az nem derült ki egyértelműen, hogy mi okozta gyomor- és bélproblémáit, de nagy valószínűséggel kizárták, hogy Crohn-betegségben, cöliákiában vagy laktózintoleranciában szenvedett volna.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: