Befagyasztják a lízing-, kölcsön- és hiteltörlesztéseket!

2020. március 31. - 18:25 | Belföld

Hat-kilenc hónapra befagyaszhatják a lízing-, fogyasztói kölcsön- és hiteltörlesztést - jelentette be a Facebookon Boris Kollár, a parlament elnöke.

Befagyasztják a lízing-, kölcsön- és hiteltörlesztéseket!
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A moratórium a díj- és a kamattörlesztésre is vonatkozni fog. Tehát akinek nehézséget okoz a törlesztés a járvány okozta gazdasági válság idején, az meghatározott ideig nem lesz köteles fizetni a törlesztőrészleteket.

Az intézkedéshez szükséges rendelkezés pontos szövege még nem ismert, de a Denník N értesülése szerint a kormány vonatkozó intézkedései többé-kevésbé így fognak kinézni:

• A törlesztési moratórium arra vonatkozik majd, aki kérvényezi. Tehát a törlesztések befagyasztása nem lesz kötelező, és aki fizetőképes, az tovább törlesztheti hitelét.

• A bankok várhatóan egységesítik az eljárást, várhatóan minden pénzintézetben ugyanolyan űrlap kitöltésével lehet majd beadni a kérelmet.

• A krónikus "nemfizető" ügyfeleket nem támogatja a moratórium, tehát csak azok lesznek jogosultak a törlesztés halasztására, akik a vírusválság előtt fegyelmezetten törlesztettek.

• Az intézkedés előkészítésében részt vett a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) is, ez az intézmény vállal majd fogyasztóvédelmi garanciát.

• A hiteltörlesztést várhatóan hat, de legfeljebb kilenc hónapra is fel lehet függeszteni.

• A hat- vagy kilenchónapos felfüggesztés nem kötelező, tehát elképzelhető, hogy a bank ügyfele maga dönthet arról, pontosan hány hónapnyi törlesztést kíván elhalasztani. A maximum kilenc hónap.

• A bankok alkalmazkodnak az ügyfelekhez, csak azoknak kell majd személyesen megjelenniük az ügyintézéshez, akiknek nincs online hozzáférésük a bankszámlájukhoz és/vagy hitelükhöz.

Bár Boris Kollár Facebook-videójában az összes banki hitelt említette, egyáltalán nem garantált, hogy a törlesztési moratórium érvényes lesz pl. a hitelkártyákra is. Amivel számolni lehet, azok a lízingek, a fogyasztói hitelek és a jelzáloghitelek.

Az sem világos még egyelőre, hogy a moratórium milyen hatással lesz későbbi törlesztőrészletek összegére. Ugyanis a halasztás végével vagy a törlesztőrészletnek, vagy a futamidőnek kell növekednie - ellensúlyozva a több hónapig tartó halasztást.

(Denník E)

Címkék: gazdaság, koronavírus