Befejezik a külföldön maradt szlovákok szervezett hazaszállítását

2020. március 31. - 12:14 | Belföld

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma április 2. éjféltől nem fogad több hazaszállításra vonatkozó kérelmet a külföldön élő szlovák állampolgároktól.

Befejezik a külföldön maradt szlovákok szervezett hazaszállítását
Fotó: TASR-illusztráció

Ezt követően befejezik magát a külügyminisztérium által szervezett hazaszállítást is.

A külügy közleménye szerint a tárca több okból döntött az általa szervezett hazaszállítás leállítása mellett. Többször is előfordult például, hogy a külföldön élő állampolgárok az utolsó pillanatban gondolták meg magukat, és utasították vissza a szervezett hazaszállítást. Olyan esetek is voltak, hogy a már hazaszállított állampolgárok visszatértek abba az országba, ahonnan "repatriálták" őket.

A tárca azt ajánlja, hogy ha egy adott országból Szlovákia még megközelíthető repülőgéppel, vonattal, autóbusszal vagy más, individuális módon, akkor az állampolgárok inkább éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

A szervezett hazaszállítás előkészítése során azokat az állampolgárokat részesítik előnyben, akik olyan helyen tartózkodnak, ahonnan más módon nem lehet hazajutni.

A külügyminisztérium egyben felhívja a szlovák állampolgárok figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a tárca március 16. óta érvényes ajánlását, és ne utazzanak külföldre a folyamatosan romló járványügyi helyzet, illetve a határok fokozatos lezárása miatt.

(TASR/parameter)