Befejezni kényszerült északi-sarki expedícióját Mike Horn és társa

2019. december 8. - 18:46 | Tech

Sítalpakon akarta átszelni a Jeges-tengert Mike Horn dél-afrikai kutató és norvég társa Boerge Ousland, hogy adatokat gyűjtsenek az északi-sarki jég zsugorodásáról, ám készletük a héten elfogyott, és kénytelenek voltak feladni vállalkozásukat, és egy jégtörő-kutatóhajóra szállni.

Befejezni kényszerült északi-sarki expedícióját Mike Horn és társa
Fotó: AP

A kutatók két hónap alatt tervezték megtenni az alaszkai Nomeból a norvégiai Spitzbergákra tartó útjukat, de az északi-sarki jég a szokásosnál jóval vékonyabb volt, sok helyen sodródó jégtáblákon és nem egybefüggő jégmezőkön kellett átkelniük az enyhe tél miatt, ami akadályozta terv szerinti haladásukat.

A kutatók mintegy 1800 kilométert tettek meg augusztusban kezdődött 87 napos útjukon, amelyet november közepére terveztek befejezni. Péntekre azonban teljesen elfogytak készleteik, és fedélzetére vette őket a Lance nevű norvég jégtörő-kutatóhajó az északi szélesség 82. fokánál a Jeges-tenger norvég vizein.

Horn és Ousland augusztus 25-én indult Nomeból, augusztus 25-én léptek sítalpaikon a jégmezőkre. Október 27-én érték el az Északi-sarkot. Heteket töltöttek egyedül a jégen sötétségben és a nagy hidegben. Volt amikor mínusz 40 Celsius-fok volt, de plusz 2 Celsius-fokot is mértek útjukon, amit a klímaváltozás számlájára írnak.

"Tudtuk, hogy kezdettől fogva nehéz expedíció lesz, de amit átéltünk, az minden képzeletünket felülmúlt" - mondta Mike Horn.


(MTI)

Címkék: Mike Horn