Befejezte a több mint két hónapos éhségsztrájkját az aktivista

Hetvenegy nap után befejezte az éhségsztrájkot kedden egy bebörtönzött iráni emberi jogi aktivista, miután ugyancsak börtönbüntetésre ítélt feleségét tüntetéseket és egy Twitter-kampányt követően elengedték a hatóságok.

Aras Szadegi aktivista tavaly júniusban kezdte meg 15 éves börtönbüntetését. A férfit egyebek közt a nemzetbiztonság elleni szervezkedés, államellenes propaganda, hazugságok terjesztése, és az Iráni Iszlám Köztársaság alapítója, az iszlám államot megalapító Ruhollah Moszavi Khomeini ajatollah megsértésének vádjában találták bűnösnek.

Szadegi tavaly október 24-én kezdett éhségsztrájkba, amikor az iráni hatóságok bebörtönözték feleségét, Golrok Ebráhimi Iraít, akire 6 év szabadságvesztést szabtak ki.

Hírforrások szerint a házaspárt még 2014-ben tartóztatták le az iráni forradalom vívmányait megőrizni hivatott Forradalmi Gárda tagjai, de a börtönbüntetésüket csak tavaly kezdték meg. Iraít Facebook-bejegyzések és egy ki nem adott novella miatt ítélték el. A novella értesülések szerint arról szólt, hogy egy nő mérgében elégeti a Koránt, mert egy másik nőt hűtlenség vádjával halálra köveznek.

Az aktivista szerint feleségét azért börtönözték be, hogy őt büntessék. Szadegi állapota folyamatosan romlott, az ügy múlt pénteken már nemzetközi Twitter-kampány témájává vált. Hétfőn több tucat iráni vonult az utcára, hogy az aktivista fogva tartása ellen tiltakozzon. Az engedély nélküli tüntetések ritkaságszámba mennek Iránban a 2009-es elnökválasztást követő tüntetések és zavargások óta.

Több reformista iráni politikus is támogatását fejezte ki az internetes kampány mellett. Egy nappal később a hatóságok arról határoztak, hogy kaució ellenében ideiglenesen szabadon engedik Iraít. Szadegi ügyvédje közölte: az aktivistát kórházba szállítják. Az ügyet figyelemmel kísérő Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet tudatta, hogy a férfit intravénásan fogják táplálni.

Iránban az utóbbi időben kettős állampolgárok, művészek, költők, újságírók, modellek és aktivisták kerültek letartóztatásba az iráni keményvonalasoknak Haszan Róháni iráni elnök nagyobb nyitottságot hirdető, mérsékelt politikájával szembeni ellenállása részeként. A letartóztatások száma jelentősen megnőtt az iráni atomprogramról szóló, Teherán és a nemzetközi nagyhatalmak közötti megállapodás létrejötte után. Az egyezmény értelmében Irán korlátozta atomprogramját, cserébe a nagyhatalmak feloldottak több gazdasági büntetőintézkedést az iszlám köztársasággal szemben. Sok iráni azért is támogatta az egyezményt, mert azt remélték, hogy Irán megnyílik a világ előtt, és gazdasági fellendülés következik be az Irán-ellenes szankciók feloldásával.


MTI/para