Befogták és elszállították a Komáromnál „drogozó” hattyúkat, néhány egyed a detoxban végezte

2023. június 8. - 14:01 | Régió

Kedden az állatvédők befogták és elszállították azokat a hattyúkat, amelyek a komáromi járásbeli Izsa és Pat között pusztították a termést a mákföldön. A szárnyasok valószínűleg függővé váltak a növénytől, ezért sem akartak odébbállni.

Befogták és elszállították a Komáromnál „drogozó” hattyúkat, néhány egyed a detoxban végezte
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az RTVS beszámolója szerint a hattyúk általában nem engednék magukat befogni, a máktermés fogyasztása miatt viszont gyakorlatilag olyanok, mintha be lennének drogozva – dehidratáltak, csökken az izomtömegük és már csak kúsznak a földön. A hattyúk február óta legeltek a mákföldön, múlt héten még 200-an voltak, mostanra viszont már csak kb. 60-an maradtak. Több tucatnyi egyed elpusztult, és amelyikeknek volt elég erejük, azok vizes területre vándoroltak. A mák egy hét alatt kb. 20 centimétert nőtt, a sűrű növényzetben pedig képtelenek voltak járni a szárnyasok, maga a növény levele pedig nem ízlett nekik.

Mivel a hattyú védett állat, speciális engedély nélkül senki sem tehetett velük semmit. Azt feltételezték, hogy majd maguktól odébbállnak, de nem így lett. Az átlagos lépések nem hoztak eredményt, és mivel az illetékeseknek nem volt tapasztalatuk hasonló esettel, az Állami Természetvédelmi Hivatal csak most határozta el magát arra, hogy a hattyúkat elszállítsák. A madarak négy hónap alatt 5 hektárnyi területet legeltek le, ezzel 10 ezer eurós kárt okozva.

A hattyúkat kb. 15 kilométerrel távolabb engedték szabadon egy kanálisnál. Az állatvédők feltételezései szerint itt új erőre kapnak és visszatérnek a megszokott életükhöz. Egy hattyú olyannyira dezorientált volt, hogy képtelen volt járni, illetve valószínűleg el is pusztult volna a szabadban. Őt egy mentőállomásra szállították elvonókúrára. A kúrán már több tucatnyi madár átesett.


(rtvs.sk)

Címkék: mák, hattyú, Pat, Komárom