Befolyásolja a vakcina a termékenységet? A szakemberek válaszolnak

2021. október 3. - 10:46 | Belföld

Az eddigi információk szerint a COVID-19 vakcinák nem befolyásolják a nők és férfiak termékenységét. A vakcina akkor is javasolt, ha egy nő teherbe akar esni, még ha a közeljövőben tervezi is azt. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) erről a közösségi oldalon tájékoztatott.

Befolyásolja a vakcina a termékenységet? A szakemberek válaszolnak
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A szakértők a menstruációs ciklus és az oltás témájára is kitértek. Rámutattak, hogy a menstruációt számos tényező befolyásolhatja, például a stressz, a testmozgás, a testsúlyváltozás, a fáradtság vagy az életmódbeli változások. „Ezek a tényezők egyre inkább tapasztalhatók a COVID-19 világjárvány idején. A menstruációt a nőgyógyászati ​​diagnózisok is befolyásolják, például a mióma és az endometriózis” – írta az állami intézet.

A menstruációs ciklus zavarai, mint például az erős vérzés, annak késése vagy a cikluson kívüli vérzés a szakértők szerint általában nagyon gyakran előfordulnak, viszont nem kell, hogy súlyos egészségügyi problémával járjanak.

Ezen okok miatt a tudósoknak nehéz egyértelmű következtetésre jutniuk a COVID-19 elleni vakcinák menstruációra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban. Ezenkívül a menstruációs ciklust jelentősen befolyásolhatják a vírusos betegségek, köztük a COVID-19, vagy bármilyen más egészségügyi állapotváltozás – tette hozzá a ŠÚKL.

Rámutatott arra is, hogy a menstruációs ciklus zavarai is előfordulnak a COVID-19 vakcinák feltételezett mellékhatásai között. „A COVID-19 elleni vakcinával kapcsolatos 8547 bejelentett feltételezett mellékhatások közül 155 a menstruációs rendellenességekre vonatkozik” – állapította meg az állami intézet.

Hozzátette, hogy jelenleg nincs okozati összefüggés a COVID-19 elleni vakcinák és a menstruációs rendellenességek között. Az Európai Gyógyszerügynökség figyelemmel kíséri ezt a dolgot.

Az állami intézet azt javasolja, hogy ha valakinél menstruációs rendellenesség lép fel az oltás után, forduljon a nőgyógyászához.

„Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az oltás megfelelő-e önnek, kérdezze meg orvosát” – tették hozzá a szakértők.

(aktuality.sk)