Befolyásos világlap: Orbán focira szórja a dohányt, a szappan meg hiánycikk a magyar kórházakban

2019. október 26. - 19:34 | Külföld

Orbán Viktor vidéki házától alig húsz méternyire egy fűtött gyepű, a falu lakosságánál kétszer több ember befogadására alkalmas, múzeummal és rendelővel is felszerelt stadion áll, miközben a megye legnagyobb kórházában nincs szappan a női vécében, rosszak a piszoárok a férfi vécében, és két orvos az éjszakába nyúlóan próbálja ellátni a még éjfélkor is várakozó harminc beteget, kezdi magyarországi riportját a New York Times - vette észre a 444.hu.

Befolyásos világlap: Orbán focira szórja a dohányt, a szappan meg hiánycikk a magyar kórházakban
Forrás: wikipédia

A magyar állam több százmilliárd forintnyi adóbevételt térít el a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerével - az ún. tao-val - a sport, azon belül is a futball, azon belül pedig az Orbán Viktor alapította felcsúti focicsapat támogatására, a magyarországi egészségügyben meg nagy a lemaradás.

A lap szerint az Európai Unióban Magyarországon az ötödik legmagasabb a megelőzhető betegségekben elhunytak aránya, és itt a legmagasabb a rákos megbetegedések aránya, a kormányzat pedig nem is hajlandó nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, mert az állításuk szerint "pánikot kelthetne".

A riportban megemlítik, hogy az elmúlt évtizedben a magyar orvosok tizede, úgy ötezer orvos hagyta el az országot magasabb fizetés reményében. Így a magyar kórházakban emberhiány van.

De, mint írják, Orbán inkább a futballra költ. Ennek apropóján megemlítik, hogy az eltérített adóforintokkal kitömött klubja stadionjának VIP-páholyában rendszeresen az állammal üzletelő hatalmasságok társaságában ül, akik közül Mészáros Lőrincet és Csányi Sándort említik név szerint. A gyakori meccsnéző partnerek között említik Polt Pétert, akinek legfőbb ügyészként jogában áll eldönteni, hogy melyik politikus vagy gazdasági szereplő ellen indít korrupciós eljárást.

És kifejtik azt is, hogy a tao-rendszer önmagában milyen korrupciós kockázatot jelent, amit mindennél jobban szemléltet, hogy milyen sok cég érzi úgy, hogy társasági adója felajánlható részét pont a miniszterelnök focicsapatának ajánlja fel. "A rendszer alapfelépítése, hogy a közpénzek egy jelentős részét politikai kapcsolatokkal rendelkező sportegyesületekhez irányítsa, ahol aztán minden felügyelet nélkül költhetik azt el" - idézi a lap Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját.

A napi.hu az idén írt arról, hogy a foci, azon belül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a legnagyobb nyertese a tao-rendszernek, amelyben a vállalatok adójuk egy részét sportegyesületeknek adhatják. A focialapítvány tavaly 27 millió eurónyi nyereséget termelt. Mint ismert, Felcsúton található Orbán Viktor háza és mellette húzták fel a Pancho Arénát, ami a falu lakosságánál kétszer több ember befogadására alkalmas.

444.hu