Befutott az első kínai tehervonat Dunaszerdahelyre! (FOTÓK, VIDEÓ)

2019. október 3. - 12:24 | Régió

Csütörtökön délelőtt fél 11-kor gördült be az első olyan szerelvény a dunaszerdahelyi Metrans telephelyére, amely egyenesen Kínából érkezett. Az első távolkeleti tehervonat érkezését ünnepélyesen fogadták, még a kínai nagykövet és a közlekedési miniszter is jelen voltak.

Befutott az első kínai tehervonat Dunaszerdahelyre! (FOTÓK, VIDEÓ)
Fotók: Paraméter/mindop

A szerelvény a kínai Xian városából 44 megrakott konténerrel 14 nap alatt érkezett meg Dunaszerdahelyre. „El kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy ez volt az első vonat, aminek hibáiból még mi is tanultunk, sikeres projekt volt. A vonat mindenféle nagyobb probléma nélkül megérkezett Dunaszerdahelyre, és minden erőnkkel arra fogunk törekedni, hogy a szállítási időt csökkentsük” — mondta Kiss Péter, a Metrans vezérigazgatója.

A megjelentek szerint, ha a vonat üzemeltetése pozitívnak bizonyul, akár rendszeresen, hetente érkezhetnek a kínai vonatok. A jelenlegi szerelvény konténereiben elektronikai eszközök, autóalkatrészek és egyéb használati tárgyak kaptak helyet. „Az az előnye az ilyen vonatoknak, hogy egyszerre szolgálja ki több térség és régió igényeit, illetve tehermentesítik az utakat a teherforgalomtól. Az ország szállítási kapacitása egyáltalán nincs kihasználva annyira, amennyire azt a vasúti infrastruktúra lehetővé teszi. Ezért is támogatok minden olyan kezdeményezést, amely a vasút számára is előnyös lehet” – hangsúlyozta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter az ünnepségen.

Az első kínai vonat Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül érkezett Szlovákiába. Az általa szállított árut 150 kilométeres körben szállítják majd el Csehországba, Magyarországra, Ausztriába és természetesen Szlovákiába. „Ez a nap mindnyájunk számára különleges és nagyon örülök, hogy itt lehetek egy ilyen történelmi eseménynél. Úgy gondolom, hogy az első kínai vonat Dunaszerdahelyen egy nagyon fontos szakasza a Kína – Európa expressz-szállítmányozásnak” – húzta alá beszédében Lin Lin, Kína szlovákiai nagykövete.

A felek egyaránt hangsúlyozták, remélik, az áruval megrakott vonat nem üresen tér majd vissza Kínába, hanem lesz mivel megrakni. A szlovák vasúti hálózat jelenleg lehetővé teszi a tehervonatok számára a 120 kilométeres óránkénti sebességet, így ez a legeffektívebb, ám eddig kevésbé kihasznált módja az áruszállításnak. Ez azonban a jövőben változhat.

(alsa)