Befutottak a kullancstámadás hazai adatai, százakat szívatnak meg ezek a vérszívók

2020. július 24. - 13:33 | Tech

Az év első felében 83 esetben regisztráltak az országban olyan agyvelő- és agyhártya-gyulladást, amit a kullancs által hordozott vírus okozott, Lyme-kórt pedig 340 személynél állapítottak meg.- erről a Közegészségügyi Hivatal illetékese beszélt.

Befutottak a kullancstámadás hazai adatai, százakat szívatnak meg ezek a vérszívók
wikipédia

Legfőképpen ezt a két betegséget hordozzák ezek a kisméretű, 1-4 mm nagyságú vérszívó állatok. A fűszálakon, bokrokon, leveleken megtelepedve (kb. 0,5-1 méter magasságig) várják a kedvező alkalmat, hogy rátelepüljenek az "áldozatukra". Megkapaszkodva, majd a ruhán vagy bőrön továbbmászva, néhány óra múlva kezdenek vért szívni. Különösen az április-július közötti időszak veszélyes, de a fertőzés lehetősége folyamatosan fennáll.

Bár a fertőzés valószínűsége csak 7-8% (kb. minden 5. kullancs fertőzött, és minden 13. okoz betegséget), azonban soha nem tudni, hogy éppen milyen kullancs kapaszkodott ránk. Ha "kullancstámadás" legjellegzetesebb tünete, hogy a csípés helye körül körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő bőrelváltozás, a Lyme-folt keletkezik. Egyes esetekben, már a csípést követő napon megfigyelhető, máskor hónapok is eltelhetnek megjelenéséig. Jellemzően nem fáj és nem viszket, ezért nem ritkán családtag vagy barát veszi észre a betegen.

Ha már ránk akaszkodott, igyekezni kell úgy eltávolítani a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, hiszen akkor a benne lévő kórokozókat – mintha egy fecskendő dugattyúját nyomnánk meg – magunkba préseljük és persze törekedni kell, hogy az eltávolítás minél hamarabb történjen.

(TASR/webbeteg.hu/para)

Címkék: kullancs, Lyme-kór