Begördültek az amerikai katonák Szlovákiába, de nem az ukrán helyzet miatt gyakorlatoznak nálunk

2022. február 17. - 14:47 | Belföld

Megérkeztek Szlovákiába az első amerikai katonák a Saber Strike nevű hadgyakorlatra szerdán a késő éjszakai órákban. A Csehországból érkező konvojt a cseh-szlovák határon tiltakozók csoportja várta.

Begördültek az amerikai katonák Szlovákiába, de nem az ukrán helyzet miatt gyakorlatoznak nálunk

A tvnoviny.sk azt írja, az autópályán érkező katonai konvoj a Lanzhot-Brodské határátkelőn lépte át a szlovák határt, majd a Malacky-Kuchyňában lévő légibázisra folytatta útját.

A védelmi minisztérium korábban hangsúlyozta, az amerikai csapatok részvételével tervezett hadgyakorlat "nem tartozik azon intézkedések sorába, amelyek az aktuális ukrajnai biztonsági helyzetre reagálnak".

Az eseményt az SNS elnöke, Andrej Danko is meglovagolta, aki részt vett a tüntetésen. Közösségi oldalán arról számolt be, hogy néhány százan vonultak ki a határátkelőhöz.

A ČTK cseh állami hírügynökség jelentése szerint a Németországból Csehországon keresztül Szlovákiába tartó amerikai katonák öt – egyenként 3-5 kisebb csapatra oszló – csoportban haladnak át Csehország területén, miközben ezek közül az utolsó várhatóan kedden hagyja el az ország területét.

A Saber Strike hadgyakorlatra megközelítőleg kétezer amerikai katona és velük együtt mintegy 600 harci és műszaki eszköz érkezik Szlovákiába. A szaktárca szerint a gyakorlaton a szlovák fegyveres erők közel 1300 tagja vesz majd részt.


(tvnoviny.sk/MTI)