Behívatja az orosz nagykövetet a bucsai mészárlás miatt a szlovák parlament emberi jogi bizottsága

2022. április 4. - 13:27 | Belföld

A parlament emberi jogi bizottsága foglalkozni fog az ukrajnai Bucsa településen meggyilkolt civilek ügyével, a holttesteket az orosz hadsereg kivonulása után találták meg. Peter Pollák (OĽaNO), a bizottság elnöke rendkívüli ülést hív össze és behívatja Igor Bratcsikovot, Oroszország pozsonyi nagykövetét.

Behívatja az orosz nagykövetet a bucsai mészárlás miatt a szlovák parlament emberi jogi bizottsága
Fotó: TASR/AP

„Hallani akarom, mivel magyarázzák az Orosz Föderáció képviselői azokat az állatias dolgokat, amiket civilek ellen követtek el. Az alapvető emberi jogukat,az élethez való jogot vették el tőlük” - jelentette ki Pollák.

A Bucsában készült felvételekről a parlamenti emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke kijelentette, „így néz ki a népirtás”. „Képtelen vagyok felfogni, hogy ilyen rémtetteket követnek el a 21. században, néhány száz kilométerre Szlovákiától” - tette hozzá.

Miután a Kijev közelében levő településről kivonultak az orosz erők, az ukrán hadsereg két tömegsírra bukkant, a külföldi tudósítók pedig arról számoltak be, hogy több tucatnyi holttest hever az utcákon.

Az ukrajnai vezetők felháborodva reagáltak a történtekre, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök civilek lemészárlásával vádolta meg Moszkvát. Oroszország visszautasítja a vádat, azt állítja, megrendezett felvételekről van szó.


(TASR)