Beidézték a két komáromi férfit, akik gépkarabélyt adtak Žilinka és Lipšic kinyírásához

2023. március 17. - 09:59 | Belföld

A Kuciak-gyilkosság perében péntekre beidézték a tárgyalásra Huszlicska Ádámot és Szőke Dávidot, akik gépkarabélyt adtak el Andruskó Zoltánnak. 

Beidézték a két komáromi férfit, akik gépkarabélyt adtak Žilinka és Lipšic kinyírásához
Fotók: Cséfalvay Á. András

Röviddel azután, hogy 2018 szeptemberében a rendőrség különleges egységei lecsaptak a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjaira Gútán és Komáromban, elég súlyos dolgokra derült fény. Andruskó Zoltán, a komáromi vállalkozó, aki saját későbbi beismerő vallomása szerint közvetített Alena Zsuzsová és a gyilkosság későbbi végrehajtói között, beszélt a rendőrségnek arról is, hogy további merényletekre készültek.

A vád szerint Zsuzsová megbízást adott számára Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky akkori ügyészek, valamint Daniel Lipšic akkori ügyvéd likvidálására. A merényletre végül nem került sor, de a tanúvallomások szerint már nem sok hiányzott.

A Kuciak-perben a bíró péntekre beidézte azt a két férfit, aki gépkarabélyokat adott el Andruskó Zoltánnak a gyilkosságok végrehajtásához. A Szőke Dávidtól és Huszlicska Ádámtól kapott fegyvereket Miroslav Marčeknál találták meg. Ő volt az, aki beismerte Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását, valamint azt is, hogy az ügyész-ügyvédgyilkosságokat tervezték, de a fegyverek nem működtek jól, beragadtak.

A fegyvereket először Szőke adta el Huszlicskának, ő pedig tovább Andruskónak. Mindketten beismerték tettüket, a Komáromi Járásbíróság végül jóváhagyta a velük kötött vádalkut. Illegális fegyverkereskedelemért három év börtönt kaptak öt évre felfüggesztve.

(Aktuality.sk)