Beigazolódott: medve végzett az 57 éves férfivel – közben a környezetvédelmi minisztérium és a vadászkamara egymást marja

2021. június 15. - 14:34 | Belföld

A boncolás kimutatta, hogy valóban medve végzett azzal az 57 éves férfivel, akinek holttestét Liptovská Lúžna község kataszterében találták meg. A környezetvédelmi minisztérium és a Szlovák Vadászkamara nyilatkozatot adott ki a történtekkel kapcsolatban.

Beigazolódott: medve végzett az 57 éves férfivel – közben a környezetvédelmi minisztérium és a vadászkamara egymást marja
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A férfi holttestét a Banskô-völgyben találták meg, testén harapásnyomok voltak, körülötte pedig számos medvenyomot találtak.

A boncolás során kedden beigazolódott, hogy valóban medve okozta a férfi halálát. Szlovákiában így ez az első medvetámadás, amely ember halálával végződött.

A környezetvédelmi minisztérium még a boncolás eredménye előtt nyilatkozatot adott ki a történtekkel kapcsolatban, amelyben sajnálatát fejezte ki a férfi halálát illetően, az Állami Erdészet kijelentéseire reagálva pedig megjegyzi, hogy Liptó környékéről nem kaptak semmilyen kérelmet medve kilövésére.

„Félrevezetőnek tartjuk az Állami Erdészet állítását, miszerint hosszú ideje el vannak utasítva a medvék kilövéséről szóló kérelmeik. Sem idén, sem tavaly nem kérték medve kilövését”

– áll a környezetvédelmi tárca állásfoglalásában.

A tárca figyelmezteti a nyilvánosságot, hogy a 2020-as választások óta csupán annyiban változtak a medvék védelméről szóló előírások, hogy létrehoztak egy csapatot, amely a szemétkukákat kifosztó barnamedvékre figyel. A minisztérium szerint, amennyiben az elengedhetetlen volt, a csapat likvidálta a medvéket – egyet 2020-ban, kettőt pedig 2021-ben.

„Ez azt jelenti, hogy abban az időben, ami alatt az Állami Erdészet nem kérvényezte egy medve kilövését sem, az állami természetvédelem határozottan és hatékonyan cselekedett”

– állítja a minisztérium, amely elutasítja, hogy a hétfőn történt halálesetet a vadászok elleni kampányolásra használná fel.

Továbá meglepetten fogadták, hogy az állami természetvédelem munkatársainak nem engedélyezték, hogy megvizsgálják a helyszínen talált lábnyomokat.

A Szlovák Vadászkamara rövid időn belül reagált a környezetvédelmi minisztérium nyilatkozatára. A kamara állítólag már régóta figyelmeztet rá, hogy világszerte Szlovákiában a legnagyobb a medvék előfordulási aránya, ez pedig egyre több találkozást eredményezhet ezekkel az állatokkal. Emellett határozottan elutasítják, hogy a halálesetet kampányra használnák fel a vadászok.

„Ellenkezőleg, a környezetvédelmi miniszter kijelentése, aki a vadászok támadásával próbálta elfedni a tragédiát, csupán a minisztérium skizofréniáját és tehetetlenségét bizonyítja a medvék elszaporodásával kapcsolatban”

– áll a vadászkamara nyilatkozatában.

A vadászok szerint a környezetvédelmi miniszter többször is tévesen állította, hogy a vadászok csupán trófeát látnak a medvékben, ezért akarnak rájuk vadászni, illetve, hogy a vadak etetésével ők csalják a települések közelébe a medvéket. „A miniszter egyik állítását sem tudja bizonyítani, ezzel pedig károsítja a vadászok hírnevét.”

A nyilatkozat szerint a miniszter és csapatának amatőrizmusa a végső fázisába lép most, hogy emberek kezdenek meghalni a hazai erdőkben, a hegyi falvakban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, a károk pedig egyre nőnek.

Az elszaporodott medvékkel és a medvetámadásokkal a ParaMédia Podcast legutóbbi műsorában foglalkoztunk.


-para-