Beígérték, de azóta csak halogatják a dunaszerdahelyi színházalapítást

2018. szeptember 25. - 11:59 | Régió

Hiába ígérték a politikusok rövid időn belül a harmadik szlovákiai magyar kőszínház dunaszerdahelyi megalapítását, illetve az alapítási folyamat megkezdését, az ügy fél évvel ezelőtt holtpontra került, és azóta semmi fejlemény nem történt.

Beígérték, de azóta csak halogatják a dunaszerdahelyi színházalapítást
A dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ (Fotók: Cséfalvay Á. András)

• Az év elején derült ki, hogy a komáromi Jókai és a kassai Thália mellett megalakulhatna egy harmadik szlovákiai magyar színház, méghozzá Dunaszerdahelyen.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat első embere, Jozef Viskupič megyeelnök februárban bejelentette, két-három hónapon belül lerántják a leplet a készülődő projektről, Menyhárt József megyei képviselő - egyben az MKP elnöke - pedig azt mondta, "Dunaszerdahely rövidesen önálló színházzal gazdagodhat".

Felröppent a hír, miszerint Gál Tamás Dosky-díjas színművész lehetne a harmadik szlovákiai magyar "kőszínház" igazgatója. A színművész üdvözölte a színházalapítási igyekezetet, és jelezte, nagy kihívás volna számára a felkérés, és ha a színház működéséhez szükséges professzionális körülmények adottak, szívesen vállalná a feladatot.

Márciusban elindult a "szereposztás". Egy amatőr társulat, a Rivalda Színház, valamint a Dunaág Néptáncműhely közreműködésével előtanulmány készült a dunaszerdahelyi színházalapításról, melynek készítői azzal számoltak, hogy ők lesznek az új társulat alapító tagjai. Áprilisra ígérték, hogy a dunaszerdahelyi önkormányzat képviselő-testülete előtt bemutatják részletes tervüket, de erre azóta sem került sor.

Közben Czajlik József - a Kassai Thália Színház igazgatója - is megszólalt, és "komolytalan parasztvakításnak" nevezte azt, hogy egyesek már a társulati posztokat osztják szét anélkül, hogy bárki is ismerné, Nagyszombat megye milyen közintézményi hátteret biztosítana a színháznak.

• Történt mindez fél évvel ezelőtt, de a színházalapításhoz azóta sem kerültünk közelebb.

Megelégelve a féléves csendet, ami az év eleji színházalapítási "boom"-ot követte, a dunaszerdahelyi önkormányzat képviselő-testületének szeptember 18-i ülésén Antal Ágota független képviselő kérdést intézett Hájos Zoltán polgármesterhez, aki egyben a Nagyszombat Megyei Önkormányzat képviselője is.

"Milyen fejlemények vannak a dunaszerdahelyi színházzal kapcsolatban? Volt a megyén tárgyalás erről, volt erről szó? Hogy áll ez a történet most?"

- tette fel a kérdést Antal Ágota.

Antal Ágota

A késlekedést Hájos Zoltán polgármester azzal magyarázta, hogy bár a megyfőnök támogatná a színházalapítást, nem készült el a végleges tanulmány, amit a megyei plénum elé lehetne terjeszteni.

"Nincs kézzelfogható tervezet, amit a testület elé lehetne terjeszteni" - jelentette ki Hájos. A polgármester kijelentésére Antal azzal reagált, hogy tudomása szerint nincs szükség konkrét tervezetre, a megyei önkormányzat elé csupán egy egyszerű javaslatot kéne beterjeszteni, majd az elvi döntés jóváhagyása után megkezdődhetne a részletek kidolgozása.

Hájos Zoltán

"Mi mindannyian felhatalmaztuk a polgármester urat, hogy ebben az ügyben eljárjon. Nem tudom, mi annak az akadálya, hogy a megyén be legyen nyújtva egy ilyen javaslat" - tette hozzá a képviselő, Hájos azonban ragaszkodott ahhoz, hogy konkrét részletek kidolgozására van szükség a színházalapítás elindításához.

"Még olyan dolgokra is fényt kéne deríteni, mint az építészeti rész, a magvalósítás, a színház működtetése. Ez az anyag a mai napig, egy éve nem került napvilágra. Ha nincs ilyen tanulmány, akkor miről döntsön a megye? (...) Elképzelés az van, de én is el tudok sok mindent képzelni"

- hárította a felelőséget a tanulmány készítőire a polgármester.

Menyhárt mással magyarázza a csúszást

Menyhárt József, az MKP elnöke, és egyben a Nagyszombat Megyei Önkormányzat képviselője a Paraméter kérdésére elárulta: a megyei közgyűlésben azóta nem volt szó az új magyar színház terveiről, mióta ezt a témát maga az új megyefőnök, Jozef Viskupič felvetette az MKP-s vezetésnek a tavaly őszi válaszások után.

"Ez innen indult, semmi más nem történt azóta ebben az ügyben megyei szinten. Az viszont tény, hogy van egy csapat, amely ezen gondolkozik és dolgozik" - nyilatkozta szerkesztőségünknek az MKP elnöke.

Menyhárt József

Menyhárt szerint összetett kérdéskörről van szó, ugyanis a színháznak egyrészt fizikai térre - épületre -, valamint egy társulatot is magába foglaló intézményre van szüksége, melynek fenntartója a Nagyszombat Megyei Önokrmányzat volna.

"Az, hogy még nem jutottunk el odáig, hogy ez megvalósuljon, annak számos oka van. Egyrészt Jozef Viskupičnak is bele kellett tanulnia a szerepébe, ő korábban parlamenti képviselőként tevékenykedett, egy megye irányítása pedig teljesen más, időigényes dolog. A másik oldalról pedig maguk a képviselők is beleszoktak a szerepükbe. Most az önkormányzati választásokra fókuszálunk, úgyhogy ezzel magyarázható, hogy ez odázva van, de nincs levéve a napirendről"

- jelentette ki Menyhárt József. Az MKP elnöke szintén azt vallja, hogy a színházalapítás ügyében az első lépést nem Nagyszombat megyének, hanem a dunaszerdahelyi önkormányzatnak kell megtennie.

"A tér kialakítása az mindenképpen dunaszerdahelyi ügy kell, hogy maradjon. (...) Bárki is lesz Dunaszerdahely vezetője, az önkormányzati választások után az új összetételű testületnek foglalkoznia kell majd ezzel az üggyel" - szögezte le Menyhárt.

Az eredeti tervek szerint az új dunaszerdahelyi színház játéktere a városi művelődési központ (VMK) mozitermében kapott volna helyet. A moziterem felújítására a város korábban félretett 320 ezer eurót, de a legutóbbi testületi ülésen ezt a tervet elvetették, helyette a VMK színháztermének légtechnikáját újítják fel - 280 ezer euróért.

(db)