Beiktatása előestéjén Joe Biden és Kamala Harris megemlékezett a 400 ezer amerikai koronavírus-áldozatról (videó) 

2021. január 20. - 07:03 | Külföld

Joe Biden megválasztott elnök vezetésével nemzeti szertartáson emlékeztek meg arról a több mint 400 ezer amerikairól, aki a koronavírusban halt meg a járvány 11 hónappal ezelőtti egyesült államokbeli kezdete óta.

Beiktatása előestéjén Joe Biden és Kamala Harris megemlékezett a 400 ezer amerikai koronavírus-áldozatról (videó) 
Fotó: AP

A napnyugtakor tartott megemlékezésre alig néhány órával azelőtt került sor, hogy Donald Trump republikánus elnöknek el kell hagynia a Fehér Házat, és át kell adnia az ország vezetését. Biden és Kamala Harris megválasztott alelnök a washingtoni Lincoln-emlékmű tükörmedencéjénél mondott beszédet, amely a szövetségi kormányzat első hivatalos főhajtása az egyesült államokbeli járvány döbbenetesen sok halálos áldozata előtt.

"Emlékeznünk kell. Néha nehéz az emlékezés, de így gyógyíthatjuk be a sebeket, és fontos, hogy ezt nemzetként is megtegyük"

- mondta röviden Biden, útjára indítva azt a tiszteletadás-láncolatot, amelynek keretében az ország számos városában tartanak megemlékezéseket.

Ahogy leszállt az este az amerikai főváros felett, 400 lámpát gyújtottak meg az elhunytak emlékére a Lincoln-emlékmű tükörmedencéje körül, miközben Yolanda Adams gospel-énekes elénekelte a "Hallelujah" című dalt.

Biden és Harris szavai után a helyszíntől néhány kilométerre négyszázszor kongatták meg a Washingtoni Nemzeti Katedrális harangjait. Az országos megemlékezésekben számos nagyváros jelképes épületét világítják majd ki, köztük a New York-i Empire State Buildinget és a seattle-i Space Needle-t.

A Covid-járvány eddigi egyesült államokbeli fertőzöttjeinek száma kedden meghaladta a 24 milliót, miközben már több mint 400 ezer amerikai életét követelte a betegség. Az elmúlt héten naponta átlagosan 3200-an estek áldozatul a járványnak. Csak a november 3-i elnökválasztás óta, amelyen alulmaradt a járvány veszélyességét sokáig tagadó Donald Trump elnök, több mint két és félszeresére emelkedett a fertőzések száma, és 170 ezer beteg vesztette életét.

Joe Biden elnökségének első napjaira átfogó járványellenes intézkedések bevezetését tervezi, valamint száz szövetségi oltóközpont létrehozását, hogy a beiktatását követő első száz napban 100 millió adag koronavírus elleni védőoltást lehessen beadni. Járványügyi szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az új demokrata adminisztráció bármilyen lendülettel is veti bele magát a járvány elleni küzdelembe, a Covid-19 még további százezrek halálát okozhatja az Egyesült Államokban.

MTI