Beiktatták elnöki hivatalába Asraf Gánit Afganisztánban, felesküdött a riválisa is, a ceremónia alatt két robbanás történt

2020. március 9. - 13:54 | Külföld

Beiktatták Afganisztánban második ötéves elnöki ciklusára Asraf Gánit hétfőn. Kihívója, Abdulla Abdulla, aki már korábban jelezte, hogy nem fogadja el a szeptemberi elnökválasztás eredményét, szintén letette a hivatali esküt. A ceremóniák idején két pokolgép robbant Kabulban.

Beiktatták elnöki hivatalába Asraf Gánit Afganisztánban, felesküdött a riválisa is, a ceremónia alatt két robbanás történt
-illusztráció- (Fotó: AP)

Gánit a kabuli elnöki palotában iktatták be hivatalba, Abdulla pedig a szomszédos kormányzati épületben tette le hivatali esküjét.

A robbanások alatt Gáni nem hagyta el a helyét, és leszögezte: ha kell, feláldozza magát.

Egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett elkövetőként. A Reuters hírügynökség értesülése szerint az egyik robbanást rakéta okozta.

Az afgán állami televízió élőben közvetítette Gáni beiktatását, amelyen jelen volt többek közt Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és Austin Miller tábornok, az Egyesült Államok afganisztáni kontingensének vezetője, valamint több magas rangú külföldi diplomata is, köztük Jamamoto Tadamics, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja.

Abdulla beiktatásán részt vett több afganisztáni katonai vezető.

Az afgán választási bizottság február közepén jelentette be, hogy a hivatalban lévő államfő, Gáni nyerte az elnökválasztást a szavazatok 50,64 százalékával, Abdulla kormányfő pedig a voksok 39,52 százalékát szerezte meg. Abdulla nem ismerte el a hivatalos eredményt, és leszögezte: saját kormányt alakít.

Elemzők aggódnak, hogy a belpolitikai válság veszélybe sodorhatja a kormányellenes tálibokkal esedékes, egyébként is bizonytalan béketárgyalásokat. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő vasárnap újságíróknak azt mondta, a tálibok továbbra is nyitottak a béketárgyalásokra, ám leszögezte: Gáni és Abdulla vetélkedése csak árt az afgán népnek.

Az afganisztáni tálibok február 29-én Dohában írtak alá történelmi jelentőségű békemegállapodást az Egyesült Államokkal. A megállapodás értelmében a táliboknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük a kabuli kormány képviselőivel is.

(MTI)

Címkék: Afganisztán