Beindult az érettségi hét, itt vannak a főbb adatok

2019. március 12. - 17:36 | Belföld

Az írásbeli érettségi vizsgán 706 középiskola 43 123 tanulója vesz részt - közölte Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszter kedden, az érettségi hét megkezdése alkalmából.

Beindult az érettségi hét, itt vannak a főbb adatok
wikipédia

„Kedden kezdődik a tesztelés és a fogalmazások írása szlovák nyelvből és irodalomból. Ebben az évben minden szlovák nyelvből írott tesztet egy elektronikus szoftver segítségével fognak értékelni” – jelentette be Lubyová az idei év újdonságát. A minisztérium nagyobb fokú objektivitást vár ettől, és a szlováktanárok terheltségének a csökkenését. „Reméljük, hogy a következő érettségitől kezdődően már egy külső megfigyelő is bekerül az iskolatörvénybe, vagyis az egész folyamatot más iskolák tanárai fogják felügyelni” – tette hozzá Romana Kanovská, a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) igazgatója.

Az idei év következő változása, hogy a nemzetiségi iskolák szlovák nyelvi tesztjének már egy hallgatási gyakorlat is a részét képezi. „A tanulók egy hangfelvétellel dolgoznak, és az értő hallgatást figyeljük” – magyarázta Kanovská. A fogalmazások témáit Lubyová ma délig sorsolta ki.

Szerdán idegen nyelvből fogják tesztelni a középiskolásokat. Ebben az évben 36 249 tanuló választotta az angol nyelvet, és ez a tendencia évről évre egyre erősödik” – állapította meg a miniszter asszony. Lubyovát ugyanakkor nyugtalanítja a nyelvtanítás változatosságának a csökkenése. Míg 2008-ban a minisztérium statisztikái szerint a tanulók 65 százaléka érettségizett angol nyelvből, németből pedig a tanulók körülbelül egyharmada, 2019-ben már a tanulók 90 százaléka angol nyelvből érettségizik, németből pedig csak hét százalék. „Olyan környezetben élünk, amelyben a többi nyelvnek is megvan a létjogosultsága” – véli Lubyová, aki liberalizálni akarja az első idegen nyelv kiválasztását az alapiskolák alsó évfolyamaiban.

Matematikából csütörtökön (március 14.) fognak érettségizni a tanulók. „Ebben az évben 5995 tanuló jelentkezett. Nagyon örülünk, hogy ez a szám magasabb a tavalyinál” – jegyezte meg Lubyová. Matematikából idén a tanulók 14 százaléka akart érettségizni, míg tavaly ez az arány 13 százalékos volt, az azt megelőző évben pedig 12 százalékos. Lubyová egyúttal bejelentette, hogy egyes iskolákban kötelezővé tenné a matematikai műveltség tesztelését. „Ez két szintet érintene: a gimnáziumokat és azokat az iskolákat, amelyek műszaki tanulmányok végzésére készítenek fel, illetve néhány más típusú, alacsonyabb alkalmazási szintű iskolát” – magyarázta. Hangsúlyozta: nem egy mindenkit érintő kötelességről van szó, és ennek bevezetését a középiskolák matematikaóráinak a fejlesztése előzné meg.

A nemzetiségi iskolák tanulói pénteken írnak ukrán és magyar nyelvből. Magyar nyelv és irodalomból Lubyová szerint idén 1786 tanuló akart érettségizni, ukrán nyelv és irodalomból pedig 18.

Az elektronikus érettségit 90 iskola választotta, ami körülbelül 1500 tanulót érint. Az érettségi vizsga eredményeit az iskolák május 2-án vehetik át elektronikus formában. Az eredmények papír alapú változatát az iskolák május 3-a és 6-a között kapják meg. Azok, akik egészségügyi okok miatt nem vesznek részt az érettségi vizsgán, április 9-e és 12-e között vizsgázhatnak, a javítóterminusra pedig szeptember 3-a és 6-a között kerül sor.

TASR