Beismerő vallomást tett a Pénzügyi Igazgatóság korrupcióval gyanúsított egykori igazgatónője

2021. augusztus 5. - 12:10 | Belföld

Lenka Wittenbergerová, a Pénzügyi Igazgatóság egykori igazgatója a szerdai kihallgatása során bevallotta, hogy korrupció bűncselekményét követte el - írja az Aktuality.sk.

Beismerő vallomást tett a Pénzügyi Igazgatóság korrupcióval gyanúsított egykori igazgatónője
Fotó: TASR

Az Aktuality információi szerint az adóhatóság egykori első emberét kihallgatása után szabadon engedték.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) munkatársai hétfőn őrizetbe vették a Pénzügyi Igazgatóság egykori igazgatóját, Lenka Wittenbergovát, valamint a pénzügyminisztérium korábbi államtitkárát, Radko Kurucot - adta hírül a Denník N.

Wittenbergová 2018 szeptemberében František Imreczét váltotta a Pénzügyi Igazgatóság igazgatói posztján, majd a Pellegrini-kormány leváltását követően Eduard Heger mint pénzügyminiszter hívta vissza a nőt az adóhatóság éléről. Radko Kuruc két választási időszakban volt a Fico-kormány pénzügyi államtitkára.

Az egyik legfőbb gyanúsítottat, Miroslav Výboh befolyásos nagyvállalkozót egyelőre nem sikerült letartóztatni, mivel huzamosabb ideje külföldön tartózkodik. Výboh Robert Fico közeli barátjának számít, és ha nem jelentkezik önként a rendőrségen, elfogatóparancsot adhatnak ki ellene.

A nyomozás szerint Wittenbergerová nem sokkal a 2020-as választások előtt 50 millió euró értékű titkos szerződést írt alá Michal Suchoba vállalkozó Alison nevű vállalatával. A rendőrség június óta folytat eljárást hűtlen kezelés és közbeszerzéseken tapasztalt machinációk gyanújával.

Wittenbergerová neve emellett egy bizonyos “fizetési szalagon” is szerepelt. A gyanúsított Imrecze a rendőrségi kihallgatáson elmondta, hogy amikor távozott a Pénzügyi Igazgatóságtól, egy kis cetlit adott át Suchobának, amelyen nevek és számok szerepeltek. “Lenka 50” – ez állt Wittenbergerová neve mellett. A listán további négy személy neve állt a Pénzügyi Igazgatóságtól, akiknek Imrecze szeretett volna köszönetet mondani az “együttműködésért”. Viszont nem hatályos jutalomról volt szó, hanem kenőpénzről, amit épp Suchoba állt.


(Aktuality.sk)