Bejönnének a hazai alacsony benzinárak, ha nem tudnánk, "mi folyik" Magyarországon

2020. április 24. - 11:16 | Belföld

A benzin literje 1,105 euróra csökkent Szlovákiában, ami 2009 óta számítva a legalacsonyabbnak számít. A kőolaj megsüllyedt világpiaci ára lefelé nyomja a gázolaj árát is. De a szomszédos országokban még nagyobb az áresés. Kár, hogy a bezárt országunkban ez most alig érint bennünket.

Bejönnének a hazai alacsony benzinárak, ha nem tudnánk, "mi folyik" Magyarországon
Illusztráció

Az olajárak az utóbbi napokban soha nem látott mértékben lengtek ki azok miatt a félelmek miatt, hogy a túlkínálat még nagyobb lesz, miközben a koronavírus-járvány hatására meredeken csökken a kereslet.

Ez a helyzet fokozatosan begyűrűzik a benzin árába is, bár minden országban - a helyi adópolitika érvényesülése, meg az árfolyam ingadozása miatt - eltérő mértékben. Szlovákiában a statisztikai hivatal követi a benzinpiaci árak alakulását, így világosan látni, hogy március óta fokozatosan csökkennek a tankolási költségek, és a gázolajhoz képest a benziné gyorsabban.

- januárhoz képest a 95-ös benzinért 23,6 centtel kevesebbet kell fizetnünk, ami 17,6 százalékos csökkenést jelent

- a dízel üzemanyag literje 19,3 centtel lett kevesebb, ami 15,4 százalékos változás

Ez az árváltozás azt jelenti, hogy ha valaki 50 literes tartályt akar csordultig megtankolni, akkor benzin esetében 12 euróval, míg gázolajnál 9,7 euróval kell kevesebbet otthagynia a kasszánál.

Utoljára a haza kutaknál akkor ment 1 euró alá az üzemanyag ára, amikor a 2008-as világgazdasági válság hatására lejtmenetbe kapcsolt a kőolajpiac.

Ezért is kár, hogy a határokat lezárták, mert most aztán virágozna a bevásárló-, azaz pontosabban a "benzinturizmus". Az európai uniós országok közül ugyanis Magyarországon és Lengyelországban a legolcsóbb az üzemanyag. A benzin magyarországi átlagára jelenleg 283, míg a gázolajé 316 forint és áremelést itt a benzinkutak számára csak a májusban bevezetendő különadó hozhat.

Az Európai Bizottság minden csütörtökön kiadott – de hétfői adatokat tartalmazó – statisztikája szerint a benzin átlagára Magyarországon 293,7 forint, amely 350 forint/euró árfolyammal számolva mindössze 0,84 euró. A második helyen Lengyelország állt az adatfelvétel időpontjában, 0,9 eurós (4,11 zloty) árral.

A kőolaj-kitermelők meg vakarják a fejüket, és további lépéseket fontolgatnak. Szaúd-Arábia kedden jelezte, hogy kész más kitermelőkkel együtt további intézkedéseket tenni és az Egyesült Államok és más országok is közölték már, hogy kevesebb kőolajat fognak kitermelni.

(p)

Címkék: benzin, kőolaj