Bejött a nyugdíjasok oltási "lefizetése", de a pénz már nem érkezik meg karácsonyig

2021. december 21. - 08:52 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter korábban azt ígérte, hogy azok a 60 éven felüliek, akik beoltatták magukat, még karácsony előtt megkaphatják a 200, illetve 300 eurós jutalmat. Most viszont úgy néz ki, hogy az összeg késve érkezik meg az idősekhez.

Bejött a nyugdíjasok oltási "lefizetése", de a pénz már nem érkezik meg karácsonyig
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A szabályok már december eleje óta ismertek: az a 60 éven felüli, aki a koronavírus elleni oltás első két adagját kapta meg, 200 eurót kap, a három oltáson átesett viszont 300-at. A pénzügyminiszter akkor úgy becsülte, hogy még karácsony előtt kézbesíthetik a pénzt, sőt még az elmúlt hét folyamán is ebben bízott.

A pénzjutalmat csekk formájában a Szlovák Posta kézbesíti majd az embereknek, csakhogy az állami cég még a szerződés véglegesítésére és aláírására vár, emellett pedig nem kapta kézhez a beoltott személyek adatbázisát sem, amely alapján az utalványokat kiállítják majd.

Úgy néz ki tehát, hogy a 60 éven felüli beoltottak nem kapják kézhez a pénzjutalmat karácsony előtt, ugyanis, ha birtokában is lenne a beoltottak listája, a postának csupán néhány napja lenne rá, hogy a számtalan papírmunka mellett kiállítsa a csekkeket, majd azokat kézbesítse is.

A szakértők szerint ugyanakkor a pénzjutalommal sikerült motiválni az idősebbeket az oltásra, ugyanis nem csupán a harmadik, hanem az első és második oltás esetében is jelentős emelkedést regisztráltak.


(tvnoviny.sk)