Bejrúti robbanás - a Hezbollah vezetője szerint a történtek vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas

2020. augusztus 7. - 19:30 | Külföld

Haszan Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah vezetője pénteken határozottan tagadta, hogy az általa irányított szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a három nappal korábbi robbanásnak lehetett volna az okozója, ezen kívül kifejtette véleményét, hogy a tragédia körülményeinek a vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas.

Bejrúti robbanás - a Hezbollah vezetője szerint a történtek vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Naszrallah egy televíziós nyilatkozatában egyértelműen elutasította az elmúlt napokban a közbeszédben szárnyra kelt híresztelést, miszerint a Hezbollahnak köze lehet a rengeteg halottal, sebesülttel és házomlással járó, pusztító keddi robbanáshoz.

Határozottan leszögezte, hogy a Hezbollahnak nincs fegyverraktára, nincs egyetlen rakétája, egyetlen bombája, egyetlen lőszere, sem ammónium-nitrátja, amelyet bármiféle raktárban tárolt a kikötőben.

Az Irán támogatását élvező síita szervezet vezetője nem értett egyet azzal az elképzeléssel, hogy a robbanás körülményeiről nemzetközi vizsgálat induljon. Szerinte egy ilyen vizsgálatot csak a libanoni hadsereg végezhet el, abban nem vehet részt semmilyen más libanoni erő vagy intézmény. "Minden politikai szereplő azt mondja, hogy a libanoni hadsereg az egyetlen intézmény, amely teljes bizalmat élvez... jó, akkor a hadsereg irányítsa a vizsgálatot" - mondta. Fontosnak nevezte, hogy egy ilyen vizsgálat "átlátható, tisztességes és független" legyen.

Dicsérőleg szólt a világ minden pontjáról érkező segítségről és a kinyilvánított szolidaritásról. Szerinte ez most nagy lehetőség Libanon számára, amely még mindig mély gazdasági válságban szenved.

(MTI)

Címkék: bejrúti robbanás