Békatalppal és úszógumival próbált átúszni egy migráns Nagy-Britanniába

2019. július 16. - 19:16 | Külföld

Békatalppal és úszógumival próbált átkelni egy illegális bevándorló kedden a La Manche-csatornán, a francia parti őrség mentette ki a Nagy-Britanniába úszó férfit.

Békatalppal és úszógumival próbált átúszni egy migráns Nagy-Britanniába
wikipédia

Egy halászhajó vette észre a férfit és értesítette a hatóságokat. Az enyhe kihűlési tüneteket mutató menedékkérőt Calais kikötővárosától öt kilométerre mentették ki, majd visszavitték Franciaországba. A parti őrség a férfit a határrendészetnek adta át.

Segélyszervezetek szerint egyre nagyobb a kétségbe esés a Franciaországban tartózkodó menekültek között, s ezért hajlandóak nagyobb kockázatot is vállalni, hogy illegálisan Nagy-Britanniába juthassanak. Ezt jelzi, hogy a francia parti őrség szerint az utóbbi időben megnövekedett a gumicsónakokkal és lopott vízi járművekkel történő átkelési kísérletek száma. Párizs és London ezért fokozta erőfeszítéseit az illegális bevándorlók feltartóztatására a La Manche-csatorna térségében.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet júniusban azzal vádolta meg a francia hatóságokat, hogy megfélemlítik a szociális munkásokat, akik a rossz állapotban lévő menekülttáborokban tartózkodó menedékkérőkön akarnak segíteni.

MTI