A békeharcos Fico a Slavínnál kiosztotta az EU-t, az oroszokat viszont nem

2022. április 11. - 09:04 | Belföld

Robert Fico és a smeres békehadtest a pozsonyi Slavínnál tartottak egy összejövetelt, melyen felszólították az Európai Uniót, hogy játsszon béketeremtő szerepet az orosz-ukrán háborúban. Az oroszokhoz nem szólt. Néhány száz híve hallgatta.  

A békeharcos Fico a Slavínnál kiosztotta az EU-t, az oroszokat viszont nem
Robert Fico (Fotók: TASR)

"Az EU-nak megvan a belső kapacitása arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül elérje a háborús műveletek beszüntetését Ukrajnában, és asztalhoz ültesse a a konfliktusban álló feleket" - szögezte le. Aztán még alaposan odaszúrt az EU-nak azzal, hogy nincs saját külpolitikája, ebben a kérdésben az Egyesült Államoktól függ.

A Smer képviselői kritizálták a kormányt, amiért Ukrajnának adományozta az S-300-as légvédelmi rendszert. "Nyújtsunk humanitárius segítséget, de ne ilyet" - jegyezte meg a párt alelnöke, Richard Takáč, akit az is nyugtalanít, hogy Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár, a parlament elnöke és Eduard Heger miniszterelnök "többet beszélnek a háborúról, mint a békéről", "konkrét cselekedeteikkel pedig a háború folytatását támogatják".

A tömegben egyébként sokan tartottak a kezükben szlovák zászlókat, de akadt, akinél szovjet lobogó volt. Megjelent ott ugyanakkor mintegy tíz személy, akit Ukrajnát jöttek támogatni, és nem értettek egyet Ficóék által szervezett találkával. Ők ukrán zászlót és háborúellenes transzparenst tartottak a kezükben. A két csoport szóváltásba is keveredett, de komolyabb összetűzés nem történt, a rendőrség is a helyszínen volt.

(TASR)