Békemenetelne Budapesten az MKP, még akkor is, ha "nem minden szlovákiai magyar Fidesz-szimpatizáns"

2022. január 10. - 13:37 | Belföld

Bár korábban esett szó arról, hogy hivatalosan a Szövetség nem tervez bekapcsolódni a magyarországi választási kampányba, de a három hónapja létrejött párt MKP-s frakciója mégis arra kéri platformjuk szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a Fideszhez köthető, és állami cégek pénzével alaposan kitömött Békemeneten.

Békemenetelne Budapesten az MKP, még akkor is, ha "nem minden szlovákiai magyar Fidesz-szimpatizáns"
Facebook

A Szövetség MKP-platformja közösségi oldalán azt közölte, hogy március 15-én szimbolikus módon szeretnék kifejezni támogatásukat "Orbán Viktornak és a nemzeti kormánynak". Mindez annak ellenére történik, hogy a Szövetség vezetője még novemberben úgy nyilatkozott, hogy nem tervez bekapcsolódni a magyarországi választási kampányba.

A Szövetség hidas platformjának vezetője, Rigó Konrád annyit közölt a Paraméterrel, hogy "nem minden szlovákiai magyar Fidesz-szimpatizáns" és ezért "ilyen - (az MKP-shoz hasonló) - felhívást mi egészen biztosan nem intézünk a platformunk támogatóihoz".

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, az Összefogás platform képviselője portálunknak elmondta, továbbra is érvényes, hogy a Szövetség nem vesz részt a magyarországi kampányban, ahogy ezt már a pártelnök is többször kifejtette. "Nem szervezzük tagjaink részvételét semmilyen rendezvényen, választóink és szimpatizánsaink belátására bízzuk, hol jelennek meg". Szerinte a Szövetség sikerének záloga, "ha a választóinkat érintő ügyeket képviseljük, ha a felvidéki magyarság fejlődését szolgáló lépéseket szorgalmazunk".

A párt elnökének, Forró Krisztiánnak írásban küldtük el a kérdéseinket, amire később be is futottak a válaszok. A párt irányítója az MKP-platform békemenetes felszólításával összefüggésben megjegyezte, a "Szövetségen belül tiszteletben tartjuk a nézet- és véleménykülönbséget". Felhívta a figyelmet arra is, hogy a platform tagjai között nagy számban vannak olyanok, akik nem szeretnék, ha Magyarországon kormányváltás lenne. Ezzel a lépéssel ennek a véleményüknek tudnak hangot adni". Arra a kérdésre, hogy ez hozzájárul-e a Szövetség stabilitásához, azt mondja, nem gondolja, hogy ezen múlna. És hogy lesz-e ilyen, Békemenetre felkérő pártszintű biztatás is, Forró kifejtette: "Tudatosítjuk, hogy a Szövetség egy sokszínű párt, ez is az egyik fontos előnye. Ez egy olyan alkalom lesz, amikor azok, akik Orbán Viktor politikájával egyetértenek és támogatják azt, jelezhetik ezt részvételükkel a Békemeneten. Mindenkinek szabad döntése. Ahogy az is, ha a rendezvényen nem vesz részt". Forró az

"Eddig nem láttam jelét annak, hogy lenne ilyen igyekezet" megjegyzéssel oldotta meg a "kekeckedést", hogy hasonlóan reagálna-e akkor is, ha az MKP mintájára a Szövetség párt egy másik platformja mondjuk az egységesülő magyarországi ellenzék mellett állna ki.

Korábban már írtunk arról, hogy az MKP-sok első embere, Berényi József nem rejti véka alá pártszimpátiáját, mert szerinte felvidéki magyar szempontból "nem indokolt a magyarországi kormányváltásnak az igénye", aminek meg az "egyik legfontosabb" oka, hogy odaátról rengeteg pénz érkezik ide támogatásként.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány március 15-ére újabb nagyrendezvényt terveznek, amelyen kétszer annyian szeretnének lenni, mint a legutóbbi október 23-in, amikor is szerintük 340 ezer fős tömeg hallgatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

(sárp)