Bekeményítettek Sulíkék: többen lépnek be a pártba, mint ki

2019. október 9. - 19:21 | Belföld

Martin Klus az SaS új frakcióelnöke. A pártból huszonegyen léptek ki, de ezzel párhuzamosan huszonhárom új tag lép be. Erről Richard Sulík, az SaS elnöke tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Bekeményítettek Sulíkék: többen lépnek be a pártba, mint ki
Fotó: TASR

„A Szabadság és Szolidaritás nélkül nem jöhet létre reformkormány”

– jelentette ki Klus, hozzáfűzve: megtiszteltetés, hogy őt választották a frakció élére. Állítása szerint a frakciónak 11 tagja biztosan marad, a tizenkettedikkel még tárgyalnak arról, hogy marad-e.

Sulík elmondta: a jelöltlista mostanáig üresen álló harmadik helyét Branislav Gröhling foglalja el, Karol Galek pedig a nyolcadik lesz. Ők egyben a párt új alelnökei is.

„21 tag kilépéséről tudunk. Ez gyakorlatilag az egész csoport (az SaS Demokratikus magja, a szerk. megj.) plusz néhány tag. Azok után, amiket átéltünk, örülök, hogy ezek az emberek távoznak” – szögezte le Sulík, aki szerint a szóban forgó tagok ártottak a pártnak, és továbbra is kárt okoznak. Nem zárta ki, hogy mások is távozni fognak. Sulík szerint ugyanakkor huszonhárom új taggal bővül a párt, akiket eddig Ľubomír Galko csoportja tartott vissza. Belép a pártba Juraj Droba pozsonyi megyefőnök is.

„Nem volt szó semmiféle értékütközésről” – jegyezte meg Sulík, hozzáfűzve: nem érti, mi vezérelte a távozók csoportját. Arra a kérdésre, vajon a nyilvános, párton belüli konfliktus nem fogja-e elrettenteni a választókat, Sulík azt válaszolta, hogy a mai sajtótájékoztatóval a konfliktus lezárult, és a párt most már csak a kampányra összpontosít.

A napokban az ún. Demokratikus mag tagjai sorra jelentették be távozásukat az SaS pártból, köztük Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Jozef Rajtár, Miroslav Ivan, Vladimír Sloboda, Renáta Kaščáková, Radoslav Pavelka és Pavol Kubiš. Natália Blahovát, a liberális frakció volt elnökét kizárták a pártból.


(TASR)