A Bél Mátyás Egyetem megerősítette, hogy Andrej Danko doktori munkája plágium!

2019. január 11. - 10:14 | Belföld

A besztercebányai Bél Mátyás Egyetem akadémiai szenátusának bizottsága, amelyet az egyetemen készült kisdoktori munkák plágiumgyanújának átvizsgálására hoztak létre, pénteken a szenátus ülésén nyilvánosságra hozta az elkészült szakvéleményt.

A Bél Mátyás Egyetem megerősítette, hogy Andrej Danko doktori munkája plágium!
Fotó: TASR - archív

Az akadémiai szenátus tájékoztatása szerint Andrej Danko (SNS) házelnök kisdoktori munkájának bizonyos részeit a forrásokhoz képest részben módosították,

de a munka nagy része szinte azonos az idézett szakirodalommal.

A bizottság megállapította, hogy a médiában is megjelent két kisdoktori munka „tartalmaz olyan részeket, amelyeket a forráshoz képest átalakítottak, a munkák nagy része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen az eredeti források tagolása, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek". A nyilatkozatot Vladimír Janiš, a bizottság elnöke olvasta fel.

A nyilatkozat továbbá kimondja, hogy „a két kisdoktori munka a forrásokat nem csupán rövid idézetként használja, emellett a munkákban található idézetek és parafrázisok is helytelenek. A források felhasználása mindkét kisdoktori munka esetében túllépi az idézéshez szükséges mértéket – mindkét szerző egész bekezdéseket, illetve fejezeteket vesz át a forrásokból, anélkül, hogy megfelelően idéznék őket vagy parafrázisként használnák azokat".

A bizottság a megbízatása értelmében az 1999 és 2010 között a Bél Mátyás Egyetemen készült kisdoktori munkákkal és eljárásokkal foglalkozott, különös tekintettel a médiában is megjelent esetekre.

„A kiválasztott minta elemzése alapján elmondhatjuk, hogy a Bél Mátyás Egyetem Jogi Karán több olyan hiányosságot találtunk, amelyek az akadémiai szabályzat megszegésének minősülnek" – tette hozzá Janiš.

Ami a tartalmi egyezéseket illeti, a bizottság meggyőződése szerint inkább kirívó esetről, mint általánosan elterjedt jelenségről van szó.

A Denník N tavaly novemberben mutatott rá, hogy Danko egy plagizált kisdoktori értekezés által jutott doktori címhez. A lap szerint a parlament elnöke a 2000-ben leadott munkát több másik szövegből ollózta össze. A bevezető után a napilap szerint a szerző egy cseh tankönyv első 20 oldalát másolta át a munkájába, illetve főiskolai jegyzetekből is vett át terjedelmes részleteket.


Kapcsolódó cikkek:

A Denník N szerint Danko doktori értekezése plágium

Danko nem nyilatkozik a doktori értekezésével kapcsolatban


TASR/para