Belekukucskálhatna az állam bácsi a számláinkba, hogy lássa, mennyi pénzünk van - így harcolna a pénzmosás ellen

2021. március 30. - 19:40 | Belföld

A belügyminisztérium olyan központi számlanyilvántartást akar létrehozni, amely tartalmazná az emberek és a vállalatok számláinak egyenlegére vonatkozó adatokat is.

Belekukucskálhatna az állam bácsi a számláinkba, hogy lássa, mennyi pénzünk van - így harcolna a pénzmosás ellen
Illusztráció

Erre a pénzmosás kivizsgálása és a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem miatt lenne szükség, de Szlovákia túl akarja lihegni az ezt előíró EU-s irányelvet. Az uniós szabály nem igényel információt az egyenlegekről, csupán a számlák áttekinthetőségéről.

Szlovákia jócskán le van maradva a pénzmosással kapcsolatos szabályok elfogadásával, amelyeket az uniós irányelvek alapján kell végrehajtani. Erre a helyzetre reagált az előző - smeres - kormány, amelyik a bankokkal karöltve elkészített egy vonatkozó javaslatot. Ez a tervezet azonban nem került be a parlamentbe, és aztán tavaly jöttek a választások.

Igor Matovič kormánya aztán megörökölte a javaslatot és a törvényhozásban jóvá is hagyta a törvényt, de eltávolította az ügyfélszámla-azonosításra vonatkozó rendelkezéseket.

Ami új fejlemény ebben az egészben, az az, hogy a belügyminisztérium most saját javaslatot készít a számlák központi nyilvántartásának létrehozására.

Ehhez a nyilvántartáshoz sokan hozzáférhetnének, a banki tisztviselőkön kívül például a bűnüldöző szervek, a büntetőeljárásokban eljáró bíróságok, a titkosszolgálatok, és a Pénzügyi Igazgatóság. A uniós helyreállítási terv szerint augusztusban már működnie kell ennek a rendszernek.

(e.dennik)