Belengette az EU azt a fegyverét, amibe beleremeghet Szlovákia is

2019. július 23. - 20:06 | Külföld

Az Európai Unió kész importvámokat kivetni mintegy 35 milliárd eurónyi amerikai termékre, amennyiben az Egyesült Államok védővámokkal sújtja a gépjárművek és autóalkatrészek importját - figyelmeztetett az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja kedden.

Belengette az EU azt a fegyverét, amibe beleremeghet Szlovákia is
Fotó: TASR/AP

"Nem fogadunk el semmiféle méltánytalan kereskedelmet, kvótákat vagy önkéntes exportkorlátozást. Ha elrendelik a vámokat, akkor válaszlépéseket foganatosítunk" - mondta Cecilia Malmström az Európai Parlamenti illetékes szakbizottságának brüsszeli ülésén. "Már előkészítettünk egy listát nagyjából 35 milliárd euró értékben. Remélem, nem kell majd használnunk" - fogalmazott.

A svéd uniós biztos egyúttal üdvözölte, hogy Washington egyelőre nem vetette ki a vámokat, amelyekkel Donald Trump elnök már több mint egy éve fenyegeti az EU-t, ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy az európai jármű- és alkatrészimport nemzetbiztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államoknak. Malmström arról számolt be, hogy az amerikai kormány nem hajlandó megkezdeni a kereskedelmi tárgyalást, mivel azok - az EU döntése értelmében - nem szólnak a mezőgazdasági termékekről is. "Jelen pillanatban így nem történik semmi" - fogalmazott.

Szlovákiát nagyban érintheti a kereskedelmi háború, hiszen az ország nemzeti össztermékének több mint 90 százalékát teszi ki a kivitel, a gazdaság gerincét az autóipar adja, és az itt legyártott valamivel több mint egymillió autóknak a 99 százaléka exportra megy.

MTI/para