Beleszédülsz, ha megtudod, mennyit költöttek a futballklubok átigazolásokra az elmúlt évtizedben

2021. augusztus 30. - 16:57 | Sport

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) számításai szerint az elmúlt évtizedben 48,5 milliárd dollárt költöttek a klubok átigazolásokra.

Beleszédülsz, ha megtudod, mennyit költöttek a futballklubok átigazolásokra az elmúlt évtizedben
Fotó: TASR/AP

A FIFA hétfőn közölt adatai szerint a 2011 és 2020 közötti időszakban 133 225 határokon átívelő igazolást és kölcsönadást vizsgáltak. Tíz évvel ezelőtt 2,85 milliárd dollárt költöttek az egyesületek új játékosokra, a csúcs pedig 2019-ben volt 7,35 milliárd dollárral. Részben a koronavírus-járvány következményeként ez az összeg tavaly 5,63 milliárd dollárra esett vissza.

Az átigazolási piac legnagyobb vesztesei az angol egyesületek, melyek a vizsgált tízéves periódusban 7,2 milliárd dollárt vesztettek a játékospiacon megköttetett üzletek során. Őket követik a kínaiak 1,5 milliárd dolláros veszteséggel, majd az olaszok és a németek.

A vizsgált időszakban egyetlen olyan átigazolás volt, amelynél több mint 200 millió dollár cserélt gazdát: a változatlanul világrekordnak számító 263 milliót a Paris Saint-Germain fizette ki 2017-ben az FC Barcelonának a brazil Neymarért. A FIFA ezen túl további 13 olyan klubváltást regisztrált, amelynél a játékosért fizetett összeg átlépte a 100 millió dolláros határt.

A számítás alapját a FIFA 2010 októberében bevezetett TMS elnevezésű rendszere adta, melyben minden, országváltással járó átigazolást regisztrálnak.


MTI

Címkék: átigazolás, FIFA