Belga gazdák rendőrökkel csaptak össze Brüsszelben

2024. február 1. - 21:33 | Külföld

Gazdák csaptak össze rendőrökkel az Európai Parlament brüsszeli épületénél, a rendfenntartók vízágyúval oszlattak az uniós intézmény előtti Luxembourg téren - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Belga gazdák rendőrökkel csaptak össze Brüsszelben
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A beszámoló szerint a hajnali órákban több mint 1000 traktoros gazda érkezett az Európai Parlament elé és a környékére, hogy tiltakozzanak a véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen.

A belga gazdák tüzeket gyújtottak, gumiabroncsokat és szalmabálákat égettek, utcán parkoló robogókat gyújtottak fel. Megdobálták tojással az uniós parlament épületét, amelynek falára festékkel felírták követeléseiket. A téren álló 19. századi szobrot részben ledöntötték, talapzatát megrongálták és összefirkálták.

Az Európai Parlament épületének védelmére rohamrendőrök sorakoztak fel a kihelyezett kordonok mögött. Noha a gazdák, majd a közéjük vegyült fiatalok több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel, nagyobb incidensek nem történtek - írta a napilap.

A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődött vidéki városok közelében. A résztvevők azóta traktorjaikkal akadályozzák a főbb útvonalak és autópályák forgalmát. Kedden a gazdák két napra lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorokkal torlaszolták el. Csütörtökön a flandriai Gent kereskedelmi kikötőjét tették megközelíthetetlenné.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő a problémák kezelésére.

(MTI)

Címkék: gazdák, Belgium