A belügy a Facebookkal tárgyal a kampánnyal összefüggő visszaélésekről

2019. december 12. - 16:22 | Belföld

A belügyminisztérium a Facebook képviselőivel tárgyal a választási kampánnyal összefüggő visszaélések ügyében. Erről Eva Chmelová, a belügyi tárca választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője tájékoztatott csütörtökön.

A belügy a Facebookkal tárgyal a kampánnyal összefüggő visszaélésekről
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Hozzátette: a Google vállalat képviselőivel is fognak tárgyalni.

Chmelová elmondása szerint azokról a személyekről akarnak információkat szerezni, akik tiltott információkat tettek közzé a Facebookon, és emiatt szankciók fenyegetik őket. Hozzátette: a céggel már a legutóbbi, 2016-os parlamenti választások után elkezdtek tárgyalni.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy azoknak az állampolgároknak, akik törvénysértő tartalmakat osztanak meg a Facebookon, nem lesz könnyű elrejtőzniük. Hozzátette: ez azokra a személyekre is vonatkozik, akik közvélemény-kutatások eredményeit fogják megosztani a moratórium idején.

A jelenleg hatályos jogszabály értelmében a felmérések eredményeit 2020. január 9. éjfélig lehet csak közzétenni. Az ezután közzétett felmérésekért pénzbírság szabható ki, függetlenül attól, hogy az információt egy politikai párt, egy jogi személy vagy egy természetes személy osztotta-e meg. Az sem számít, hogy az információt ingyen tették-e közzé, vagy fizetett hirdetés formájában. A közvélemény-kutatások eredményeinek tiltott publikálásáért a természetes személyek 100 000, a politikai pártok pedig 300 000 euróra büntethetők.

Zuzana Čaputová államfő beadvánnyal fordult az SZK Alkotmánybíróságához, hogy az vizsgálja felül a nemrég elfogadott jogszabályt, melynek értelmében a közvélemény-kutatások eredményeinek közzétételére vonatkozó moratórium időtartama 14 napról 50 napra hosszabbodik. Az elnök asszony kérvényezte a törvény hatályának felfüggesztését is. A módosítás már a jövő évi parlamenti választásokat is érintheti, melyekre 2020. február 29-én kerül sor.

TASR