A belügyminiszter elárulta, hányan folyamodtak Európában és Szlovákiában menedékjogért

2019. június 7. - 18:55 | Belföld

Az idei év első három hónapjában az Európai Unió országaiban, Norvégiában és Svájcban 160 000 menedékkérőt vettek nyilvántartásba.

A belügyminiszter elárulta, hányan folyamodtak Európában és Szlovákiában menedékjogért
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt pénteken közölte Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter Luxembourgban, az Európai Unió Tanácsának igazságügy- és belügyminiszteri tanácskozásán. A TASR hírügynökséget az SZK Belügyminisztériumának sajtóosztálya tájékoztatta.

Szlovákiában idén 93 személy folyamodott menedékjogért, közülük ketten jártak sikerrel.

Saková szerint Szlovákiában stabil a helyzet. Hozzátette: az illegális migráció elleni harc egyik legfontosabb eszköze a hatékony visszatoloncolás. Ennek alapja pedig a harmadik országok együttműködése.

„Ezen a téren a legszembetűnőbbek a hiányosságok. Ugyanakkor már rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, amelyekkel motiválni tudjuk a harmadik országokat, hogy működjenek együtt jobban”

– közölte a belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az uniónak használnia kell ezeket az eszközöket.

Az Európai Unió jelenleg azon dolgozik, hogy hatékonyabbá tegye a sikertelen menedéktérők esetében a hazatérést. Újdonságként bevezetnék a szankciókat arra az esetre, ha a harmadik országok nem működnének együtt. A szankciók a vízumpolitikát érintenék.

TASR