A belügyminiszter elismerte, Vorobjov a felettese utasítására világította át Kuciakot

2019. február 3. - 15:52 | Belföld

Denisa Saková megerősítette, a pénzügyi rendőrség hírszerző osztályának a vezetője, Pavol Vorobjov hivatali jegyzőkönyvet írt arról, hogy Kuciakot „felettesének utasítására” világította át.

A belügyminiszter elismerte, Vorobjov a felettese utasítására világította át Kuciakot
Fotó: Cséfalvay Á. András (archív)

A belügyminiszter az RTVS vasárnapi politikai műsorában ismerte el, hogy felsőbb szintről érkezett az utasítás.

„Amennyiben nem bizonyosodik be, hogy Vorobjov úr kijelentése hamis, nincs érdekünkben leváltani őt” – jelentette ki Saková.

A belügyminiszter a műsorban elmondta, az üggyel a belügyminisztérium felügyelete foglalkozik. „Vizsgálják, hogy történt-e hatalommal való visszaélés, vagy személyes adatok jogosulatlan kezeléséről van szó” – húzta alá Saková, majd hozzátette, várjuk meg a vizsgálat eredményeit.

Grendel Gábor (OĽaNO) parlamenti képviselő szerint „elfogadhatatlan, hogy a pénzügyi rendőrség hírszerző osztályának igazgatója továbbra is a funkciójában van”.

Mint ismert, néhány hónappal Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása előtt valaki rákeresett az újságíróra a rendőrségi adatbázisban. Az Aktuality.sk írt róla először, hogy Pavol Vorobjov, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hírszerzési egységének a vezetője lehetett az a bizonyos valaki, és a lap szerint tette mindezt Tibor Gašpar az akkori országos rendőrfőkapitány utasítására.


Kapcsolódó cikkek:

Kuciak-gyilkosság: „Az állami szervek segítsége nélkül valószínűleg nem történt volna meg a gyilkosság”

Saková: Ki akarjuk vizsgálni a Kuciak-gyilkosságot, ezért távozott Gašpar


(TASR)