A belügyminiszter kinevezte az új országos rendőrfőkapitányt

2023. december 1. - 16:17 | Belföld

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter pénteken kinevezte Ľubomír Solákot országos rendőrfőkapitánynak. A TASR-t a Belügyminisztérium (MV) sajtóosztálya tájékoztatta.

A belügyminiszter kinevezte az új országos rendőrfőkapitányt
Ľubomír Solák (TASR)

„Meggyőződésem, hogy Solák úr megfelelő ember a rendőrség vezetésére, mindig ki fog állni a törvény és az igazságosság mellett, és partnere lesz a rendőrállománynak. Egy olyan vízióval érkezik, mely szerint csillapítani kell a rendőrségen belül kialakult feszültséget. Egyformán az a véleményünk, hogy a törvénynek mindenkire egyformán kell vonatkoznia” – állapította meg a miniszter.

A miniszter szerint az országos rendőrfőkapitány készen áll, hogy a rendőrség problémáival foglalkozzon, legyen szó a rendőrség hosszú távú személyzeti problémáiról, az anyagi és technikai ellátottságról vagy a rendőrőrsök infrastruktúrájának a problémájáról.

Solák számára kiemelkedően fontos, hogy a rendőrség garantálni tudja a lakosság biztonságát, és hogy a rendőrök mindig a törvények alapján végezzék a munkájukat, politika és személyes bevonódás nélkül. "Az elkövetkező időszak kihívása a rendőrségen belüli létszámhiány problémájának megoldása, különösen a rendőrök megtartása a testületben" - mondta.

A belügyminisztérium szerint Ľubomír Solák 25 éves rendőri múlttal rendelkezik, ez alatt az idő alatt többféle beosztásban is volt, köztük vezetői pozíciókban, és megfelel a rendőrség elnöki tisztségének betöltéséhez szükséges törvényi feltételeknek. November 15-től ideiglenesen vezeti a rendőrséget.

A jelölt a kinevezése előtt nyilvános meghallgatáson vett részt a parlament Védelmi és Biztonsági Bizottsága előtt.

TASR