A belügyminisztérium nem tervezi, hogy javaslatot tegyen az elnökválasztás és az európai parlamenti választások összevonásáról

2023. április 22. - 09:50 | Belföld

A belügyminisztériuma jelenleg nem tervezi olyan módosítási tervezet újbóli benyújtását, amely lehetővé tenné az európai parlamenti (EP) választások összekapcsolását az elnökválasztás második fordulójával.

A belügyminisztérium nem tervezi, hogy javaslatot tegyen az elnökválasztás és az európai parlamenti választások összevonásáról
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Képviselői javaslatként sem készítenek elő ilyen módosító indítványt.

"Az egyik ok az, hogy még mindig nem tisztázott az európai parlamenti választások időpontja"

- áll a minisztérium közleményében.

A parlament 2022 őszén elutasította az elnökválasztás és az európai parlamenti választások tervezett kombinációjával kapcsolatos törvényjavaslatokat. A képviselők nem hagyták jóvá az alkotmány szükséges módosítását, ezért a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvény módosításából is kiesett a fogalomkombináció.

A törvényhozás eljárási szabályzata kimondja, hogy ha a parlament nem hagyta jóvá a törvénytervezetet, legkorábban a törvénytervezet elutasításának időpontjától számított hat hónapon belül lehet új javaslatot benyújtani ugyanabban az ügyben.

A belügyminisztérium még tavaly májusban azt állította, hogy a választások kombinációja politikai támogatottsággal bírt. Ebben a témában a belügyminisztérium és a koalíciós pártok képviselőinek kerekasztal-találkozójára is sor került.

Az európai parlamenti választások és az elnökválasztás is 2024-ben lesz. A megválasztott jelöltek mindkét esetben ötéves mandátumot kapnak. A választások kombinációjától azt várták, hogy jelentősen növeli majd a választói részvételt, és ezzel megerősíti a sikeres jelöltek mandátumát az alacsony részvételi arányú európai parlamenti választásokon. A másik érv a pénzmegtakarítás volt.

Szlovákiában 2022 októberében rendezték meg először az összevont választásokat, amikor a polgárok egy ciklusban döntöttek képviselőikről a települési önkormányzatok és a régiók önkormányzati testületeibe.

TASR/para