A belügyminisztérium sem tudja, kinek küldött a magyar kormány 710 ezer eurót Somorjára

2017. február 8. - 17:58 | Régió

A magyar miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a decemberben kötött támogatási szerződéskötéseinek listáját, melyen egy rejtélyes somorjai polgári társulás is felbukkant.

A belügyminisztérium sem tudja, kinek küldött a magyar kormány 710 ezer eurót Somorjára
Paraméter-felvételek

A Napi.hu egy furcsa tételre figyelt fel a listán, miszerint a somorjai székhelyű Libertate nevű polgári társulás is részesült a támogatásban, méghozzá 220 millió forint (710 ezer euró) értékben - annak ellenére, hogy a szervezet csupán tavaly júniusban alakult meg.

A támogatás hivatalos célja a szlovákiai magyarság identitásának erősítése. A támogatással kapcsolatban a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese az Új Szónak így nyilatkozott: „A Szlovákia területén élő magyarság közösségi tudatának, identitásának erősítése érdekében részesült támogatásban a Libertate is. Programjában többek között a felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítése, a helyi és regionális termékek piaci pozíciójának megerősítése és a fiatal magyar családok közösségi önszerveződésének előmozdítása is szerepel.”

A Napi.hu szerint azonban nem egyértelmű, hogy kihez megy a pénz, mivel a társulás sem a magyar országos bírói hivatalnál, sem a szlovákiai jegyzékben nincs feltüntetve.

A polgári társulás valóban elég titokzatos, mivel sem honlappal, sem e-mail elérhetőséggel nem rendelkeznek, ráadásul eddigi tevékenységének sem találni nyomát, viszont szerepelnek a szlovákiai polgári társulások nyilvántartásában.

Az információk szabad hozzáférhetőségére vonatkozó 211/2000-es számú törvényre hivatkozva kérvényeztük a belügyminisztériumnál a polgári társulás regisztrációjával kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát.

A belügyminisztérium tájékoztatása alapján az előkészítő bizottságnak három tagja volt, köztük Nyilfa Péter, aki az MKP jelöltjeként az Országos Választási Bizottság elnöke és tagja is volt, valamint 2014-ben Dunaszerdahelyen, a helyhatósági választásokon szintén az MKP jelöltjeként volt önkormányzati képviselőjelölt. Az üggyel kapcsolatban Nyilfa Péterrel is felvettük a kapcsolatot. Elmondása szerint a polgári társulás megalapításának és bejegyzésének folyamatában mint ügyvéd vett részt, és mivel ügyvédi státuszából kifolyólag kötelezi a titoktartás, a szóban forgó társulásról semmilyen információt nem árult el.

A dokumentum alapján a társulás célja többek közt a nemzeti kisebbség érvényesülésének védelme és megvalósítása, külföldi és belföldi szervezetekkel való együttműködés a kisebbségi jogok terén, illetve a Szlovákiában élő kisebbség tagjaira vonatkozó kutatások támogatása.

A belügy által nyújtott tájékoztatás szerint a polgári társulás vagyonát képezik többek közt a magán és jogi személyek által nyújtott járulékok, juttatások, amelyek a társulás céljait támogatják, valamint az állam és az önkormányzat által nyújtott támogatások.

A belügyminisztérium szerint a társulásnak csupán egyetlen tagja van, aki egyben a Libertate elnöke is - ennek a személynek a kiléte azonban a belügyminisztérium számára is ismeretlen. „Az adott társulás elnökének nevével, illetve tagjainak jegyzékével a belügyminisztérium nem rendelkezik” - áll a közleményben.

A Libertate székhelye Somorján található, a 63-as főút mentén. Az egyemeletes épület földszintjén egy parkettaüzlet üzemel, a társulás irodái pedig az emeleten találhatók. A Libertate polgári társulás neve az épületen is fel van tüntetve, illetve postaládával is rendelkeznek. Ottlétünkkor senkit nem találtunk az irodában.

tt/para