A belügyminisztérium több mint 10 ezer alkalmazottja kap pénzjutalmat

2020. augusztus 27. - 12:04 | Belföld

A belügyminisztériumnál több mint 10 500 olyan alkalmazottnak fizetnek ki pénzjutalmat, aki a járvány kitörése után kockázatos munkakörülmények között, az ún. élvonalban dolgozott.

A belügyminisztérium több mint 10 ezer alkalmazottja kap pénzjutalmat
Fotó: Paraméter - illusztráció

A kifizetéseket szeptemberre, esetleg októberre tervezik. Ezt a belügyminisztérium sajtóosztálya közölte a TASR-rel.

„A pénzjutalmat olyan rendőrök, tűzoltók és polgári alkalmazottak kapják, akik közvetlen veszélyben voltak, illetve akik a járvány ellen folytatott küzdelemben nélkülözhetetlen segédtevékenységet végeztek” – közölte a belügyi tárca.

Több mint 9000 rendőr részesül pénzjutalomban. Azok, akik például a határátkelőket vagy a karantén betartását ellenőrizték, vagy a külföldről hazatelepülők kíséretét és karanténba helyezését biztosították, de azok is, akik a lezárt telepeket őrizték.

Ezenkívül 800 tűzoltót jutalmaznak meg, akik a járvány idején például a hazatelepülőket tesztelték, illetve a fertőtlenítőszerek és mintavételi segédeszközök szállítását, vagy a telepeken szolgálatot teljesítő személyek fertőtlenítését biztosították. „Az intézkedések megvalósításában több mint 700 polgári alkalmazott is részt vett” – tette hozzá a minisztérium. A tárca szerint a jutalmazás során a közvetlen kockázatvállalás mértékét vették figyelembe.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő augusztus 14-én azt közölte, hogy az állam 50 millió eurót különít el azoknak az alkalmazottaknak a jutalmazására, akik a járvány kitörése után kockázatos munkakörülmények között, az ún. élvonalban dolgoztak. A pénzt az orvosok, egészségügyi nővérek, katonák, rendőrök, tűzoltók és a szociális intézetek alkalmazottai között fogják szétosztani. A döntést a kedvező gazdasági és egészségügyi eredményekkel indokolták. A pénzt a belügyminisztérium, valamint az egészségügyi, védelmi és munkaügyi minisztérium osztja el az alkalmazottak között.


(TASR)