A belügyminiszternek már nem kellenek Tibor Gašpar tanácsai

Tibor Gašpar nem lesz tovább Denisa Saková belügyminiszter tanácsadója. Mindezt a miniszter árulta el az államfővel való találkozója előtt. Saková szerint a döntés közös megegyezés volt.

A belügyminiszternek már nem kellenek Tibor Gašpar tanácsai
Fotó: TASR

Saková azt is elmondta, hogy azért döntöttek így, hogy oldják a feszült légkört és csökkentsék a Gašparra nehezedő nyomást. „Nem szeretnénk, ha az a benyomás kelne, hogy Gašpar tevékenysége a belügyminisztériumban befolyásolja a nyomozás menetét" – tette hozzá. Gašpar Saková elmondása szerint csütörtökön távozik a tanácsadói funkciójából.

Arra a kérdésre, hogy beigazolódtak-e a Ján Kuciak átvilágításával kapcsolatos információk, azt válaszolta, hogy szeretné megvárni a nyomozás eredményét. „Ennek kiderítése a büntetőeljárásban résztvevő szervek dolga, mi megvárjuk a nyomozás eredményét. Nem szeretnék a saját benyomásaimról és érzéseimről beszélni" – mondta a miniszter. Saková nem erősítette meg, hogy a lemondása is szóba került volna.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az átvilágításokról és a rendőrség esetleges alvilági összeköttetéseiről csak a médiából értesült. Mivel nem vesz részt a nyomozásban, elmondása szerint nem kap tájékoztatást a nyomozás állásáról. Saková elutasítja, hogy Robert Kaliňák volt belügyminiszter vagy Robert Fico volt kormányfő befolyása alatt látná el a funkcióját.

A miniszter elmondása szerint operatívan fog reagálni, ha úgy döntenek, hogy a rendőrség bizonyos munkatársait felmentik a titoktartás kötelezettsége alól. Mindezt az Andrej Kiska államfővel való találkozója után mondta el, amelyen beszéltek a jelenlegi helyzetről is, valamint a rendőrség tevékenységéről és feladatairól. „Értékeltük azt az időszakot is, amióta az új rendőrfőkapitány és én a funkciónkba léptünk" – mondta Saková. A miniszter szerint Kiska elfogadta Gašpar távozását.

Saková elmondta, hogy Pavol Vorobjovot, a pénzügyi rendőrség hírszerző osztályának vezetőjét a nyomozás keretén belül fogják kihallgatni. „A kihallgatás után többet megtudunk a tevékenységéről" – tette hozzá. Szükség esetén Milan Lučanský rendőrfőkapitány tesz személyes intézkedéseket.

Vorobjov vallomása szerint Ján Kuciak meggyilkolása előtt Tibor Gašpar akkori rendőrfőkapitány megbízására információkat kellett gyűjtenie az újságíróról a rendőrségi adatbázisból. Peter Pellegrini kormányfő a szerdai kormányülés után elmondta, hogy Gašpar elutasítja a vádakat.

TASR