Bemutatkoztak Macronnak Ficóék - kiderült, a V4 csoport sem teljesen egységes...

2017. június 23. - 12:38 | Külföld

A visegrádi csoport miniszterelnökei, Köztük Robert Ficóval, péntek délelőtt találkoztak Emmanuel Macron francia elnökkel írja - a 444.

Bemutatkoztak Macronnak Ficóék - kiderült, a V4 csoport sem teljesen egységes...
Fotó: Lengyel miniszterelnöki hivatal

A Macron a találkozó előtt kijelentette, az EU nem szupermarket, ahol válogatni lehet a kötelezettségek között. A kritika egyszerre szólt annak, mind a négy ország vonakodik betartani a menekültek áttelepítéséről szóló 2015-ös döntéseket, illetve a magyar és a lengyel jogállamiság problémáinak.

Az asztalnál körbevették a visegrádiak Macront. Robert Fico és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Macron oldalán foglaltak helyet, vele szemben pedig Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő ült.

Még csütörtök este Angela Merkelt is megkérdezték arról, hogy mit szól Macron szupermarketes hasonlatához, és a német kancellár azt mondta, hogy alapvetően egyetért a francia elnökkel, és hogy örül, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorol a vonakodó tagállamokra.

Robert Fico szerint nagyon hasznos volt a találkozó és leszögezte, Szlovákia az eurózóna érdekeit képviseli. A cseh diplomaták kifejezetten barátságos hangulatról számoltak be.

Lengyel diplomaták a találkozó után arról beszéltek, hogy Szydlo arra kérte Macront, hogy a stílusán árnyaljon, több tisztelettel közelítsen a visegrádiak felé. A lengyelek szerint nincsenek alapvető értékkonfliktusok, inkább csak értelmezési különbségek a V4 csoport és a francia kormány között.

Egy francia diplomata megerősítette, hogy a találkozó nem volt konfrontatív, és Macron kifejezetten nyitott arra, hogy olyanokkal is tárgyaljon, akikkel kormányának vitái vannak, ezzel is segítve az európai egységet. A franciák a tárgyalás után azt mondták, hogy tapasztalataik szerint a V4 csoport sem teljesen egységes.

444